Home
Noviny
Kultura
info

 

25.5. 1917 - BOLEVECKÁ TRAGÉDIEE


navštívenky


V sobotu 25.května 2002 uplynulo 85 let od výbuchu muniční továrny Škodových závodů v Bolevci.

25. května 1917 zahynulo při výbuchu muniční továrny přes 200 pracovníků, 114 bylo nezvěstných a 650 zraněných. Tato katastrofa je označena v historii za tragédii století. V závodě pracovala i značná část zaměstnaných mladistvých - patnácti a šestnáctiletých - většinou žen. I dnes je těžko vylíčit hrůzy paniky, která vznikla po výbuchu. Sdružení boleveckých rodáků s pomocí celé řady autorů ve své publikaci Bolevec a okolí líčí za pomoci očitých svědků průběh celé katastrofy. Svědci, lidé kteří se snažili dostat z rozpoutaného pekla, které výbuchem v oddělení zapalovačů vzniklo, hovoří o panice, šíleném útěku ostnatými dráty, sálajícím ohni, svištění střel, padajícími zdmi, marném volání o pomoc a marné snaze svých spolupracovníků uniknout smrti.

Po prvním výbuchu nastaly další - poslední zahřměl krátce po třetí hodině. Byl největší explozí celé katastrofy a zdálo se, že nastává konec světa. Nad boleveckou muničkou mohutný sloup krvavě zbarveného dýmu připomínající tvar hřibu, jež známe z atomových výbuchů. Výbuch to byl tak mocný, že i v Plzni a okolí způsobil značné škody. Rozbitá okna, popraskané zdi domů, trhliny, opadaná omítka, vyražené dveře a praskly dokonce i skleněné tabule Měšťanské besedy, kavárny Slovan apod.

Ve městě a okolí ustal veškerý život. Obchody byly zavřeny, přestalo se vyučovat ve školách, v úřadech a továrnách se přestalo pracovat. Obyvatelé okolních obcí a samotné Plzně se utábořili v lesích, polích a lomech, aby se chránili před dalšími výbuchy.

Bolevecká tragédie dala podmět Karlu Čapkovi k napsání románu "Krakatit", když celou tragédii pozoroval jako mladý vychovatel v rodině hraběte Lažanského v Chýších u Žlutic. Toho nešťastného pátku se díval z okna zámku na obrovskou hradbu dýmu s gigantickými jazyky plamenů v průseku lesů hory Vladače.

Sdružení boleveckých rodáků uctívá tuto událost pietní vzpomínkou a mší svatou slouženou v kapli sv. Vojtěcha na boleveckém hřbitově, kterou postavily Škodovy závody na památku obětí této tragédie. Také letos se tato pietní vzpomínka uskutečnila. Zúčastnili se jí zástupci Škodových závodů, odborů, obvodního výboru Plzeň 1, boleveckých rodáků a občanů.

Jaroslav Lang

 
HOME
UP