Home
Noviny
Kultura
info

 

PROHLÍDKA DIVADLA


navštívenky

 

FOYERChcete stát na prknech, která znamenají svět? Pak máte příležitost absolvovat prohlídku divadla včetně zákulisí a samotného jeviště.

Přes vestibul Vás velkolepé schodiště z dvojitého mramoru osvícené secesními svítilnami dovede do foyer - prostoru, kde diváci čekají na začátek představení ve společnosti takových velikánů, jako byl J.K. Tyl, V. Budil či dr. Hofbauer - všichni vyvedení v bronzu.

Po rudém koberci se dostanete až do hlediště, kde můžete obdivovat krásnou výzdobu, obrovský lustr či slavnostní oponu a nebo v tuto dobu zcela prázdné orchestřiště. Stačí však vyjít z hlediště, otevřít jedny velké dveře, které dělí diváckou část od herecké a náhle jste ve zcela jiném světě. Rekvizitárna, maskérna, vlásenkárna a jedna šatna za druhou Vás dovedou až na samotná "prkna, co znamenají svět". Jak ale záhy zjistíte, jeviště je vlastně důmyslný stroj, sestavený z dřevěných stolů, které mohou proměnit rovnou louku v ohromný vrch či rozervaná skaliska s točícím se jezerem (točnou) uprostřed. ZADNÍ JEVIŠTĚ

Pohled na jeviště je Vám umožněn i ze spodní části a po dalším sestupu se ocitneme pod úrovní plzeňských ulic ve velkých skladech rekvizit, dekorací a kostýmů. Můžete na vlastní oči vidět schodiště, po kterém přechází Dolly ze skvělého muzikálu "Hellou Dolly". Klidně nahlédnete do jedné z přepravních klecí, kde je složena celá výprava k inscenaci "Prodané nevěsty" a pak se Vám zatají dech z nádhery kostýmů, které jsou uskladněny v dalším podzemním prostoru, vedle sebe tu vidíte šaty Carmen, Káči z "Čertovin" i balerínu Kitti z baletu "Don Quijote", je tu plno kloboučků, závojů a pelerín a ohromný kus práce švadlen z dílny Velkého divadla.

FERMANZ labyrintu podzemní spleti chodeb se necháte vyvést až k zaměstnanecké vrátnici, kde stojí nezbytný člen divadelního světa - ferman. Tahle divadelní vývěska oznamuje všem členům divadla - kdy, kde a v kolik začíná zkouška, představení či zájezd. Poté, co jste touto prohlídkou poodhrnuli roušku do zákulisí divadla a herecké kuchyně, se sluší Vás ještě pozvat na představení, která pro Vás divadlo nachystalo na novou sezónu 2000/2001.

Ať dáváte přednost činohře, opeře či baletu a nebo Vás zlákala lehkonohá můza operety, jistě si při návštěvě představení vzpomenete na to, co jste viděli za druhou stranou opony a co umožňuje Vám, divákům přenést se do světa fantazie a snů a na dobu představení se vzdálit realitě. Příjemné zážitky z představení Divadla J.K.Tyla v Plzni a nezapomeňte, že je zde ještě Komorní divadlo a Divadlo v klubu.

J. Kůla

HLEDISTEOPONAKOSTÝMYREKVIZITY

 
HOME
UP