Home
Noviny
Kultura
info

 

DŘEVOSOCHÁNÍ ANEB ŠVIHÁK LÁZEŇSKÝ


navštívenky

 

Celkový pohled na dřevořezání nebo dřevosocháníRozpracované dílo bude ozdobou parku. Práce mistra Šmilauera s motorovkouAnděl s andělem mistra ŠmilaueraBartákova postava se srdcem - tlukoucímKoryta přinášející život ... od Dagmar ŠubrtovéDílo před dokončením ...

Lázeňské kůry jsou vítaným a potřebným doplňkem léčby. Také moje tělo by nějakou tu proceduru sneslo. Navštívili jsme tedy 28.7. 2002 s redakčním kolegou cestou z rytířského klání na hradě Krasíkově  Konstantinovy Lázně nedaleko Stříbra. Těšil jsem se na zdejší znamenitou minerálku, pravda trochu zavánějící po sirovodíku, ale ohromě osvěžující. Doslova jsem celý vlezl do pramene, který zde vyvěrá na několika místech. Po ukojení žízně a naplnění již prázdných nádob jsme se s úlevou rozhlédli po lázeňském parku, plném tzv. srdcařů, a tu i nám srdce radostí poskočilo. 

Nebylo to však z krásných děvčat, která se zde ostatně zatím asi nepotřebují léčit. A zlomená srdce se stejně léčí jinak. Objevili jsme jev, který tu ještě před pěti lety nebyl, ba byl by asi výtržnictvím. Sochaře v parku. A hned čtyři. Prostě se v parku vyloupli sochaři, kteří se zúčastnili 4. roč. dřevosochání, které zde pořádá a také finačně zajišťuje místní lázeňská akciovka. Zastihli jsme tedy v plné parádě při práci s dláty, motorovou pilou a dalšími proprietami tyto mistry: Mgr. Dagmar Šubrtovou /korýtka/, Huberta Bartáka /stojící postava ­ se srdcem bušícím/, Jiřího Trnky /tři patníky/ a Ivana Šmilauera, který je duší tohoto sochání. Místní lázně potřebovaly tuto akci jako pacient léčebnou kůru. Pravděpodobným otcem této myšlenky je pan Petr Wenzl z vedení lázeňského podniku.

A tak zaveďte své cesty do tohoto krásného kraje, ve kterém na vás dýchá historie z každého zákoutí. Ať zakladatelů hradu Krasíkov, rodu Švamberků s labutí v erbu či z působení slavného Hroznaty, jenž byl zakladatelem nedalekého Kláštera Teplá, a nebo slavných Harantů z Polžic a Bezdružic.

Bylo to příjemné pozdněčervencové osvěžení.

A to důležité dodáváme: v roce 2003 oslaví lázně 200 od založení
www.konstantinovy..cz



Informace o další zajímavé akci v Pacově, v Jihočeském kraji nám přidal již zmíněný mistr Ivan Šmilauer a zve nás i Vás na:
PACOVSKÝ POLEDNÍK 16. ­ 25. 8.
Koncerty-film-divadlo-umělecké dílny
Tyto akce pořádá občanské sdružení Dobromysl Pacov. Sdělte i nám vaše dojmy z této akce. www.polednik.cz
0365 442901, 0606 110079, Spálená 114, 395 01 Pacov


Nimrod
 
HOME
UP