Home
Noviny
Kultura
info
kultura

 

FESTINA LENTE 2002


navštívenky


FESTINA LENTE (Spěchej pomalu) 2002- putovní tábor vozíčkářů - 29.6. - 6.7.

Péťa & PéťaPosezení před obchodemOdpočinek v lesePéťa se s chutí zakousl do VlnekFestina lente 2002

V políchFestina lente 2002Jitka chce trochu povytáhnoutNa cestěSnídaně v tělocvičně

Letos se konal již osmý ročník akce, která si klade za cíl vytrhnout lidi upoutané na vozíček ze stereotypu ústavů, v nichž většina z nich pobývá, a pokusit se začlenit je do běžného života, kam jistě patří. Ti "normální" se setkávají s lidmi postiženými a zvykají si na sebe. Myslím, že nejen paralympionici si zaslouží úctu.

Festina pro mne byla velkou neznámou. Nikdy předtím jsem o této akci neslyšela. Prožít celý týden na cestách s vozíčkáři jako "tlačič" mi přišlo jako dobrá a užitečná věc a cenná zkušenost, a tak jsem neváhala. V sobotu jsme auty vyrazili z Plzně (od Kauflandu) do Teplé, kde jsme si prohlédli klášter, navečeřeli se a přenocovali ve školní družině. Všichni (17 vozíčkářů a 35 "tlačičů") jsme se vzájemně poznávali a připravovali se na den další, který měl přinést první cestu a rozdělení do tří skupin. Jednotlivé skupiny byly nazvány podle cíle svého celotýdenního putování - "Blatno", "Dolní Žandov" a "Lázně Kynžvart".

Naše nejmenší skupina "Blatno" vyrazila ve složení: čtyři vozíčkáři a osm "tlačičů" (z nichž dva, včetně mne, byli "neofyti" - neděste se, není to žádná choroba, znamená to, že na Festině byli poprvé). Brzy mi bylo jasné, že být "tlačič" neznamená jen tlačit vozíček, ale taky pomáhat, kde je třeba.

Mezi námi byli i tři řidiči, kteří se střídali v řízení auta, které nám vozilo potraviny, věci na spaní, atd. Trasa Teplá - Toužim - Štědrá - Žlutice (zde jsme pobyli 2 dny) - Chyše - Blatno byla příjemná. Na konci cesty jsme se společně ubytovali (v tělocvičnách, vesnické škole, sokolovně či v kulturním sálu), dohromady si prohlédli kulturní památky nebo jiné zajímavosti daného místa, společně se navečeřeli a příjemně poseděli.

BlatnoRadíme se, kam dálFestina lente 2002

Byla jsem většinou mile překvapena ochotou lidí, které jsme potkali a těch, kteří nám poskytli nocleh a pohostinství. Jako vyjádření díků jsme jim darovali keramickou želvičku (symbol Festiny vyrobený v chráněných dílnách) a pamětní list. Těžko vyjádřit slovy, co člověk zažívá a cítí, když je vystaven skutečnosti, že je tu někdo, kdo je odkázán na jeho pomoc. Myslím, že Festina obohatila nejen ty, kteří se na ní podíleli, ale také každého, kdo se jí "připletl do cesty".

v.zykova@volny.cz

Můžete zkusit:
Web "Festiny" : www.volny.cz/festina.lente
Web sdružení "Ledovec" (organizátor letošního ročníku):www.ledovec.cz
 
HOME
UP