Home
Noviny
Kultura
info

 

PETR DUCHEK


virtuální galerie  - fotografie

 



Petr Duchek je rozhodný mladý muž, který zná své možnosti a jde postupně, a zdá se, i rozvážně za svými cíly. Podobně jako většina předcházejících kolegů v tomto cyklu, se autor setkává s fotoaparátem již v dětství prostřednictvím své rodiny, zejména dědečka a částečně i otce. Ale jsou to setkání nesmělá a sporadická. Intenzivněji začíná sbírat fotografické zkušennosti od roku 1997, kdy v rámci vysokoškolské praxe zachycuje rušnou atmosféru letiště. Toto atraktivní prostředí s množstvím lidí i situací podnítilo zájem autora natolik, že se pouští do podrobnějšího studia technického zázemí fotografie. Výsledkem je nejen trvalá aktivita v této oblasti, ale i krátká externí spolupráce se sportovní redakcí Plzeňského deníku.

Inspirační zdroj a synonimum fotografického umění lze u autora hledat v tématech portrétní tvorby, a to formální i neformální, v dokumentu a reportáži. Je tedy pochopitelné, že se mezi postavami oblíbených tvůrců objevují jména jako Anie Leibowitz(portréty), Jan Šibík (válečná reportáž), Ivan Kratochvíl(portrét+reportáž), Jan Hladiš(cestopisné reportáže) nebo Josef Kůta(akt+portrét).

Mladý autor fotografuje na černobílý i na barevný film. Nepreferuje žádný z těchto materiálů, ale používá jejich jednotlivé přednosti k určitému výrazu. Střídá svá období černobílých snímků s barevnými. Uvědomuje si dobře, že forma, kterou zvolí, vtiskne fotografii určitou jedinečnost tvůrce a podtrhne atmosféru zachyceného objektu či situace. Zároveň ale může celou snahu autora také pozměnit nebo poškodit. V tomto momentu každý z fotografů řeší své osobní dilema. P.Duchek používá fotoaparáty typu Canon EOS 500 a Canon EOS 50, obě zrcadlovky s příslušenstvím, objektiv a blesk opět značky Canon. Je členem Fotoklubu českých aerolinií. V souvislosti se členstvím se účastní všech aktivit, soutěží a výstav, které Fotoklub pořádá. Samozřejmě se zapojuje i do jiných soutěží. Ve třetím ročníku soutěže Amatérská fotografie, kterou vyhlašuje KS Esprit byla oceněna fotografie pod názvem: Malý prodavač, a to v kategorii: Dokument, reportáž. V roce 2001 chystá výstavu se svým kolegou Janem Hladišem v galerii Klub Esprit.

Petr Duchek se tedy nejvíce realizuje v portrétní tvorbě, dokumentu a reportáži, což je uvedeno výše. Vzhledem k jeho možnosti cestovat po celém světě, se zdá tato volba zcela logická. Autor dále připouští, že jej zajímá specifická forma reportáže, a to reportáž válečná. Ne snad pro krutost konfliktu, ale jako určité memento dokumentaristy, který zachycuje autentickou pravdu okamžiku, klade největší důraz na "prosté" sdělení základní myšlenky a mimovolně přenese diváka do dějiště. Tato formule ovšem zůstává hlavním rysem veškeré tvorby.





 
HOME
UP