Home
Noviny
Kultura
info

 

JAROSLAV RET


virtuální galerie  - fotografie

 

Jaroslav Ret je záhadná osobnost, mnoho toho o sobě nepoví. Fotografování bere jako symbol nikdy nekončící hravosti, který prý provází život muže "věčného chlapce". Jak sám říká, je v mnoha směrech konzervativní. Nevyznává nejmodernější technické vymoženosti, netýkají se ho automatické či digitální přístroje ani konečné zpracovávání pomocí výpočetní techniky. Pracuje s klasickými aparáty, kde fotograf sám určí clonu, čas, ohniskovou vzdálenost atd., a tím může nejlépe ovlivnit výsledek i kvalitu snímku. Jen zřídka používá poloautomat a dává přednost pevným objektivům. Jak se zdá oblíbenou značkou se stal NIKON FM 2, což je mechanická zrcadlovka, NIKON FE a NIKON F3, oba poloautomaty. Autor se snaží snímky vyvolávat sám a úspěšně zvládá také větší formáty.

V soutěži, kterou inicioval KS Esprit, se prezentoval hlavně Makrofotografií, přírodou a portréty. Již potřetí autorovy práce oslovily porotu a získal cenu, tentokrát v kategorii Makroforografie. Nejvíce námětů čerpá ve svém nejbližším okolí, přímo ve své rodině, a tak před objektivem často stojí syn Jan. J.Ret by se chtěl více zabývat zobrazováním přírody, ale každé jiné zajímavé téma ho přirozeně osloví jako vnímavého "pozorovatele". Mezi více či méně "organizovanými" autory je spíše "vlkem samotářem", hledá svou vlastní identitu svým neotřelým způsobem a je zřejmé, že se mu to daří.

Zkouší se "prokousat" složitým systémem potřebné technologie. Po přečtení určitého množství odborné literatury si uvědomil, že ani v supermoderní technice není ten "kouzelný klíč" k odpovědím. Autorita, jakou byl např. fotograf Sudek, je toho dokladem a potvrzuje známý fakt, že někomu nepomůže ani nejprestižnější značka přístroje a někdo si vystačí s "krabičkou a čočkou". Kdyby se snad dalo spekulovat o inspiraci a určitém vzoru autora, je Sudek, tento "velikán" a trpělivý fotograf, na prvním místě. J.Ret se nevrhá do fotografování nějak překotně, přistupuje pomalu k samotnému motivu a promyšleně ho zpracuje. Přitom snímky nepůsobí vykonstruovaně, naopak zde najdeme poezii všedních věcí, už zmiňovanou hravost a někdy laskavý humor.

Kromě již zmíněné fotosoutěže se účastní i jiných akcí a dalších soutěží pro amatéry, a tak nalezneme jeho práce např. v časopisech typu Fotolife a Fotografie magazín - Top foto, kde rozhodně "nezapadne" mezi ostatními fotografy amatéry.

Nakonec mohu jen konstatovat, že tvorba Jaroslava Reta vypovídá o nesporném talentu i zvládnutých znalostech technologických postupů, ačkoli tvrdí, že pouze občas fotografuje a potěší ho, když se to někomu líbí.





 
HOME
UP