Home
Noviny
Kultura
info

 

MAREK VANÍČEK


virtuální galerie  - fotografie

 

MAREK VANÍČEK je svérázný mladý muž s vnímavýma očima. Dědečkova Flexareta na něho v dětství působila natolik "magicky", že si vyzkoušel pár snímků již v sedmi letech. Usmívá se, když hovoří o tomto období. Fakticky se začal o fotografování zajímat mnohem později. Tak jako mnoho jeho kolegů hledá smysl okolního dění, prezentuje svůj přístup k tomuto vnějšímu světu a vyjadřuje jej právě ve fotografii. Ačkoliv 80% jeho tvorby představuje příroda, a to hlavně šumavská, přiznává, že hlavním tématem pro něho zůstává člověk. Zejména je "fascinován" lidskou tváří. Je tedy docela pochopitelné, že v soutěži KS Esprit se objevuje přírodní motiv a portrét. DomorodecPráce s názvem Domorodec zaujala porotu v kategorii Portrét, lidé, rodina, a snímek ocenila. Muž na fotografii pochází ze Zakarpatska a v jeho vráščitém obličeji je snadno čitelná chudoba, únava, ale i životní zkušennost. Toto vše se M.Vaníčkovi podařilo věrohodně zachytit v portrétu prostého venkovana. Cesta do končin Zakarpatské Rusi, na její "poloniny", tedy jakési náhorní planiny, její drsná krása přírody a těžké životní podmínky tamních lidí, autora oslovily svou opravdovostí a okouzlily jakýmsi anachronismem. To dokazuje nejen vizualně, ale své zážitky dokáže také zformulovat do působivého vyprávění. K technické úrovni snímků bezesporu přispěla snaha zdokumentovat vše na diapozitivy.

M.Vaníček používá fotoaparáty zrcadlavku Pentax MX, Prakticu Super TL a někdy se vrací k staré Flexaretě. Spoléhá nejvíce na pevný objektiv Pentax a ojediněle na Zoom M35-80. Zpracování barevných fotografií přenechává fotolaboratoři, ale černobílé expozice vyvolává sám a rád ve fotokomoře upravuje a hledá nové možnosti. Z toho tedy logicky vyplývá, že "omezená" černobílá škála se stává zdrojem inspirace a zajímavou výzvou. Autora zajímají "staré věci", které mají svou poezii i hodnotu, staré fotografie a jejich soukromá historie, dokument jako takový a konfrontace mezi minulostí a současností. Mezi fotografy, kteří jsou M.Vaníčkovi tématicky blízcí, lze objevit taková jména jako Kavale, Milfort nebo Sitenský. Můžeme je pokládat za určité vzory a oblíbené tvůrce.

Jak se zdá, je autor samoukem a zkouší individuálně přicházet na principy umělecké i technické. Toto snažení je samozřejmě podloženo určitými znalostmi i ojedinělými přátelskými setkáními se členy klatovského Fotografického klubu. Mladý autor vystavuje své práce v prostorách čajovny v Klatovech. Jedná se o již výše zmíněný "Cyklus Ukrajina", z kterého pochází i vítězný snímek. Účastní se různých soutěží, vyhlášených agenturami nebo časopisy typu Photolife.

M.Vaníček má jistě před sebou mnoho zdařilých fotografií, kde uplatní svůj talent a invenci. V budoucnu by se rád pokusil také o ztvárnění aktů. Témata, která preferuje a dají se shrnout pod prostý název příroda, protože i člověk zůstává součástí přírody, jsou věčným mementem ubíhajícího času, změny a vývoje.





 
HOME
UP