Home
Noviny
Kultura
info

 

MIROSLAV ŠMÍD


virtuální galerie  - grafika/malba

 

V letech 1934-41 studoval reálku v Plzni, od roku 1942 až do roku 1985 pracoval v k.p. Škoda Plzeň jako konstruktér a designer.

Malíř autodidakt (převážně tvorba figurativních námětů), kreslíř, výtvarník propagační a užité grafiky, karikaturista. Učitelé: prof. F. Koliha, F. V. Eisenreich, J. Wenig, B. Krs, V. Modrý, P. Maur.

Jako vedoucí průmyslového designu koncernu Škoda se v letech 1953-85 podílel na návrzích designu a ergonomiky strojírenských výrobků. Je autorem 25 průmyslových vyorů výrobků Škoda. Časopisecky publikoval doma i v zahraničí statě z teorie a praxe designu a ergonomiky, je autorem systému grafických bezpečnostních a technologických symbolů, normativních podkladů pro vytváření firemního stylu Škoda.

Publikace: Ergonomické parametry, Výtvarná geometrie, Výtvarné prvky v designu výrobků, Barva v prostředí člověka.



Od roku 1939 představuje své ilustrace v regionálním i celostátním tisku, je ilustrátorem řady technických,vědeckých, sportovních a kulturních publikací. V současné době se věnuje převážně kreslenému humoru, portrétní karikatuře slavných osobností a politické karikatuře pro Plzeňský deník.

F. Spurný


Ještě před nedávným autorovým úmrtím se podařilo dokončit tištěné vydání jeho "Karikatur slavných, jež sám připravoval do tisku...
           karikatury slavných

           vtipy
 
HOME
UP