Home
Noviny
Kultura
info

 

JURAJ JAKUBISKO - PEROANILÍNY


navštívenky - Juraj Jakubisko: režisérovy obrazy a grafiky

 

Už jen do pátého května mají milovníci výtvarného umění možnost seznámit se s druhou (nikoliv odvrácenou) tváří známého slovenského filmového režiséra Juraje Jakubiska. V Univerzitní galerii v Jungmannově ulici vystavuje soubor svých výtvarných prací, který rozhodně stojí za shlédnutí.

Jakubiskův tematický záběr je značný - na výstavě najdeme poetizující, byť realisticky provedené kolorované kresby zachycující autorovy nejbližší, ale i karikatury, filmové plakáty a obálky časopisu Filmfan sršící jemnou ironií a myšlenkovým i výtvarným vtipem. Samostatnou kapitolou jsou Jakubiskovy deníky kreslené na listy z kalendáře, z nichž - a nejen z nich - jako by nám pokynul jeden z nejlepších slovenských grafiků, bohužel už zesnulý, Albín Brunovský, a které jsou niternou výpovědí o životě a názorech autora.

Co do techniky se Juraj Jakubisko pohybuje převážně v oblasti perokresby, často kolorované nebo kreslené či oxeroxované na barevný papír. Tato metoda působí v kombinaci s klasickým přístupem ke kresbě docela zajímavě a originálně. Není mi známo nic o režisérově výtvarném školení, ale projevuje se jako velmi zručný kreslíř a někdy i portrétista. Jeho obrazy však nejsou postaveny na technické virtuozitě, ale celkové atmosféře, pocitu a radosti z malování. Dobré řemeslo je příjemnou třešničkou na dortu.

Doporučuji všem, kdo chtějí poznat Juraje Jakubiska nejen jako vynikajícího režiéra, ale i jako zajímavého výtvarníka.

P.S. Zajímalo by mě, jak to všechno stíhá.

T. Javorský
 
HOME
UP