Home
Noviny
Kultura
info

 

BELTAINE


zajímavosti  - kapely

 

Historie téhle kapely se datuje do samého počátku roku 1996, kdy se na založení tehdy ještě bezejmenného sekupení dohodla trojice bývalých muzikantů z kapel Nausea a Danger Bridge - Vašek Kudlič (zpěv, klávesy), Honza Štrunc (basa) a dnes již ex-člen Karel Sucháč (bicí). V únoru 1996 se připojuje kytarista Pepan Kašpar, který spolu se zpěvákem tvoří hlavní skladatelské jádro Beltaine. O tři měsíce později je konečně rozhodnuto i o definitivním názvu (Beltaine - "jasný oheň" - keltský svátek připadající na 30. dubna). V červenci 1996 kapelu postihuje nemilá událost; Karel Sucháč odchází bránit vlast proti imperialistům z různých světových stran a bicí souprava je až do srpna bez obsluhy. Náhradou za Sucháče se stává Pepanův bratr Jirka Kašpar, takže se může dál pokračovat ve skládání a zkoušení. 31. 10. téhož roku přichází druhý kytarista Ondra Franěk (ex-Nausea, Jedubaby) a Beltaine mohou konečně začít vystupovat naživo. Poprvé se tak děje v plzeňském taky už ex-klubu Alice spolu s Agnus Dei nebo Sick With... a j. 

V roce 1997 kapela vyhrává plzeňskou Můzu, koncertuje po plzeňských klubech (společně se skupinami Despondancing, Ferat, Interitus, Asmodeus...) a v listopadu 1997 natáčí ve studiu AVIK svoje první demo First Scream Of Bohemian Winter (oficiálně vychází na jaře ´98), které je kritikou i posluchači velmi příznivě přijato, dokonce přichází i nabídka od nakladatelství Best I.A., které se na základě dema rozhodlo zařadit Beltaine na připravovaný (už hodně, hodně dlouho) sampler začínajících metalových kapel. 

Muzika kapely je inspirována řadou vlivů. Od heavy metalu osmdesátých let, přes doom, death až po keltské a středověké prvky, které lze v písních Beltaine nalézt v míře skutečně vrchovaté. Vašek Kudlič střídá ve svém zpěvu murmur s temně znějícím melodickým vokálem, což naprosto přesně sedí k hutnému zvuku kytar, které z ponurých, ale energických riffů hravě přecházejí do harmonicky propracovaných vyhrávek. Kapitolou pro sebe jsou sóla Pepana Kašpara. Na rozdíl od mnohdy bezúčelných prostocviků na hmatníku kytary, které předvádějí často i hudebníci zvučných jmen, mají Kašparovy sólové party svoji osobitou tvář, stavbu a nápad. V současné době jsou Beltaine po pauze opět v plné práci, poslední personální změnou je náhrada bubeníka Jirky Kašpara hráčem málomluvným a poslušným, protože elektronickým. První vystoupení v této nové sestavě chystá kapela na květen, kdy vystoupí v klubu Soare spolu s Interitem. 

Kontakt: Karel Trávníček, P.O. Box 48, 303 48 Plzeň

 
HOME
UP