Home
Noviny
Kultura
info

 

DE LA FUNK


zajímavosti  - kapely

 

Už druhý rok působí na plzeňské hudební scéně mladá skupina De La Funk. Sami sebe definují jako jazz-rock-funky kapelu. Ke třem původním členům (Honza Bořík - elektrická kytara a zpěv, Tomáš Yzzi Reichelt - baskytara, Vítek Reichelt - bicí) se v dubnu 2001 přidal zpěvák Filip Nováček a dotvořil tak dnešní zvuk kapely.

Jak se taková skupina dá dohromady? Tomáš s Vítkem se znají z domu, Honzu potkal Tomáš v prváku na SPŠD a spolu hráli i v první skupině Pilsen Underground. Svoji kapelu založili poté, co zjistili, že se jejich hudební styl posunul "od undergroundu k Hendrixovi". I dneska si tohle období na koncertech připomínají pár písničkami Jimmiho Hendrixe . Zbytek repertoáru tvoří Scofield, písničky na přání a samozřejmě hlavně autorská tvorba De La Funk.

To nejlepší z koncertů bývá improvizované jamování. Improvizace také skupinu nejvíc baví - přehazují si motivy, muzika pulsuje a svět má najednou smysl. Vtáhnou vás do svého cítění, plného barev a energie, a sotva stihnete sledovat prsty kytaristů, jak se neskutečnou rychlostí míhají po hmatníku. Nějakou tu technickou chybičku a vypadnutí z rytmu jim neškolený návštěvník musí odpustit. Koneckonců teprve začínají...

Jestli vás hudba této čtveřice zajímá, vřele doporučuji navštívit některý z jejich koncertů (občas hrají v Kapse, Šantánu, Elektře, Livingstonu nebo v Chameleonu). Jinak je těžko uslyšíte, protože skupina ještě nevydala žádnou nahrávku. Ale můžeme se těšit, protože to mají v plánu "hned jak vyhrají nějakou soutěž, někdo jim zaplatí studio, splatí nástroje a naučí se hrát".

A nakonec ještě pár zajímavostí o členech kapely:
Tomáš se k hraní dostal vlastně velmi lehce. Byl potřeba basák, a u nich doma zrovna jedna basa byla, protože táta hraje. Honza zase podle vlastních slov poslouchal "sra...", tedy nekvalitní muziku, až do té doby, než shlédl film Woodstock. To ho přivedlo k již zmíněnému Hendrixovi, Janis Joplin a Santanovi. Když pak jednou uviděl zabavenou kytaru na zdi v divadle Pod Lampou, půjčil si ji a už ji nechtěl vrátit.

Kromě této kapely má většina členů, tedy vlastně všichni, i své sólové projekty - Yzzi hrával se skupinou Mrumle, hraje s Living Water a spolu s Honzou a Filipem se podílí i na novém plzeňském projektu Neutral Esences. Filip také zpívá s Extrabandem a Vítek zakládá novou skupinu s kytaristou bývalých X-pensive. Mám také jednu dobrou zprávu pro fanynky: podle všech informací jsou až na bubeníka zatím nezadaní, protože všechny kolem jsou asi slepé.

Současná sestava:
Filip Nováček - zpěv
Tomáš Yzzi Reichelt - baskytara
Honza Bořík - elektrická kytara, zpěv
Vítek Reichelt - bicí

Kontakt na skupinu: 0737/846837 (Yzzi)

(sea)
 
HOME
UP