Home
Noviny
Kultura
info

 

SLEPÁ KOLEJ


zajímavosti  - kapely

 

Na sklonku roku 1994 vznikla na troskách skupiny Šneci první sestava Slepé koleje, ve které už ze současného složení figurovali Jirka Seifert (kytara), Honza Růžek (kytara, foukací harmonika) a Hanuš Klůs (baskytara, zpěv). K zakládajícím členům patřili ještě zpěvačka Iva Valečková, houslistka Gábina Hrubá a hráč na conga Vláďa Dušek.

Ivu Valečkovou nahradila záhy zpěvačka Julie Štroblová. Po odchodu Gábiny Hrubé pak došlo na postu houslistky k několika výměnám, až se stálou členkou kapely stala, do té doby občasně spolupracující, Bětka Hladečková. V průběhu natáčení pro Český rozhlas Plzeň (1996) odchází ještě congista Vláďa Dušek, kterého posléze nahradil automatický bubeník.

V této sestavě Slepá kolej nahrála roku 1997 ve studiu Jumbo u J.S.Lenka demokazetu Nahé zdi a v roce 1998 následovala nahrávka pro Český rozhlas Plzeň. Z druhé nahrávky byly vybrány dvě skladby na prestižní výběr Struny na ulici 94 - 98 (vydavatelství Avik).

Koncem roku 98 odchází houslistka B. Hladečková. Housle jsou nahrazeny klávesami obsluhovanými zpěvačkou J. Štroblovou. Ve čtyřech (s hosty Míšou Röhrichem - sólová kytara a Přemkem Haasem - bicí, kytary, klávesy, mandolína) natočila kapela v roce 1999 pět nových skladeb pro své (vlastním nákladem vydané) profilové CD s názvem Album, které kromě novinek obsahuje také pět dalších vybraných skladeb z minulých nahrávek.

Slepá kolej má za dobu svého působení na svém kontě účast na desítkách letních festivalů včetně prestižní Porty (národní finále 96, 98, 99, 2000) a Zahrady (98, 99) a řadu koncertů v plzeňských klubech, kdy jejími hosty byli třeba písničkář Pepa Štross nebo zpěvák Luboš Pospíšil.

Kapela absolvovala i několik vystoupení v televizi.

V současné době připravují muzikanti materiál pro nové oficiální CD, které by mělo být natočeno koncem září v plzeňském studiu AVIK.

Slepá kolej se prezentuje jednoduchým folk rockem a až na pár výjimek hraje vlastní skladby. Texty většinou pocházejí z pera renomovaného plzeňského textaře Jaromíra Komorouse.

Od roku 1999 skupina spolupracuje se skladatelem, textařem a hudebníkem Přemkem Haasem (ex Navzájem). Ten dohlížel na nahrávání CD Album, a dokonce se podílel i nahrávání některých nástrojů. Na nové CD s pracovním názvem Dlouhé noci napsal pro kapelu několik melodií a textů a občas se Slepou kolejí vystupuje jako host i při koncertech.

Na závěr ještě aktuální sestava: Julie Pondělíková - Štroblová (zpěv, klávesy), Hanuš Klůs (baskytara, zpěv, programování automatického bubeníka), Honza Růžek (kytara, foukací harmonika), Jirka Seifert (kytara), Míra Kočí (bicí - jako host), Přemek Haas (kytara, mandolína - jako host).



Kontakt: Hanuš Klůs
Nad Přehradou 13
Plzeň - Litice 321 02
Tel.: 0602/ 444 782
 
HOME
UP