Home
Noviny
Kultura
info

 

MOKRÁ ČTVRŤ


zajímavosti  - kapely

 

Mokrá čtvrť byla založena počátkem léta 1998 v klubu "Kapsa". Jejími zakládajícími členy byli Milan Bauer (ak. kytara, zpěv), Vlastík Průcha (foukací harmonika), Vít "Školník" Reichelt (baskytara) a Tomáš "Buddy" Mařík (bicí). Prvotní repertoár tvořily velice svérázné úpravy písní Boba Dylana, Petra Kalandry, Vladimíra Mišíka, Bluesberry, Krausberry apod. První vystoupení se konalo koncem téhož léta na vernisáži grafiky Milana Bauera v galerii "Špejchar" v Rakovníku.

Následovala řada vystoupení v plzeňských i mimoplzeňských klubech a restauracích. Tyto "performance" měly formu jakýchsi jam-session a atmosféra na nich byla dosti neformální a odvázaná. Zúčastňovala se jich řada hostů. Jedním z nich byl i Milan Ungr (el. kytara), který později v kapele zakotvil jako stálý člen. Památným se stal například předsilvestrovský koncert (1998/9) v restauraci "K" ve Františkánské ulici, kdy po násilném přerušení produkce ze strany majitelky objektu se kapela musela přesunout do Hi-Fi  klubu na Náměstí Republiky, kde vystoupení pokračovalo. K vydařeným akcím docházelo rovněž v restauraci "Spring" v Doudlevecké ulici. Při jedné z nich povolila Buddymu nožka od šlapáku, čímž došlo ke zřícení celé soupravy bicích (zn. Amati). Kapela hrála dál včetně bubeníka a Školník v domnění, že jde o plánovanou součást show, sejmul basu z ramene a začal s ní třískat o zem po vzoru The Who. Ohromný úspěch! Po pár (taktéž velice zdařilých) vystoupeních v domovské "Kapse" se ke kapele přidal Vojta "Jethro" Dzurka, vystřídavší Vlastíka Průchu. Jethro se postupně ujal i funkce manažera, což při jeho mnohých kontaktech v motorkářských komunitách, výřečnosti a obchodním talentu vyústilo v nárůst četnosti hraní. V té době přibyl do kapely druhý elektrický (elektrizující!) kytarista Jakub Feureisl a mladý, nadaný, chtělo by se říci až geniální saxofonista Johny Newman. Velice pěkné hraní se v těch časech událo např. na motorkářské zabíjačce v Němčicích u Klatov, kde si sice kapela "odkouřila" svoji aparaturu, zato si však domů odvážela plný šlapák jitrnic, tlačenky a ostatních vepřových tantiém.

Poslední vystoupení s Milanem Bauerem se konalo v Petrovicích u Sušice na srazu Moto Guzzi, odkud se dochoval i poměrně slušný videozáznam. Krátce nato Milan kapelu opustil. Po usilovném pátrání ho nahradila notně profláklá plzeňská figurka Tonda Hruška. S odstupem času a několika úspěšných akcích (Svátek hudby - Zach's Pub 2001, Poslední míle Harley-Davidson 2001 - Zbiroh, Harley/Guzzi sraz - Blatná, "Elektra" atd.) lze říci, že to byla trefa do černého. Díky jeho zemitému projevu dostala kapela podstatně výraznější a bluesovější ksicht, k čemuž určitě přispěly i nové věci v repertoáru (Cream, Eric Clapton, John Mayall, Frank Zappa atd.).

Školník - baskytara, obočí
Buddy - bicí-zpěv a zpět
Martin - kytara, nápověda, zpěv, zodpovědný vedoucí
Jethro - foukačka, modelling, zpěv, ŘP sk. B
Kuba - kytara, bubínkové přesmyčky
Newman - klarinet, choreografie, sax
Toňýg° - veselé zpívánky k pivu a vínu




sepsal Buddy
 
HOME
UP