Home
Noviny
Kultura
info

 

POITÍN


zajímavosti  - kapely

 

Poitínobal CD
V roce 1997 vznikla v Plzni skupina, která svým repertoárem vychází jednak z tradiční hudby Britských ostrovů (zejména Irska a Skotska) a jednak z lidové hudby oblasti Bretaňského poloostrova.

Za tři roky své existence prošla kapela vývojem jak kvality svého projevu, tak i kvantity svých členů. Původně čtyřčlennou sestavu tvořili Jaroslav Macháček (umělecký vedoucí, housle), Eva Šustrová (zobcová a příčná flétna), Jindřich Fiala (kytara) a zpěvačka Petra Blechová. První personální změny však na sebe nenechaly dlouho čekat a do konce roku 1998 zbývají ze skupiny pouze první dva jmenovaní. Zakrátko ale přichází na místo kytaristy mladý a temperamentní Jakub Siegl a rytmickou sekci doplňuje Antonín Mužík, hráč na svislý irský buben bodhrán. Na jaře devadesátého devátého roku se objevuje na postě zpěvačky a druhé flétnistky Jana Studená a brzy nato následuje i francouzka Neige Pruvost (zpěv, violoncello), jejíž přítomnost obohacuje repertoár skupiny o tradiční hudební tvorbu bretonského etnika. Dalším příchozím v témže roce je konzervatorista Ladislav Pohořelý (akordeon), který je přínosem zejména instrumentální stránce celého tělesa, stejně jako druhý houslista Jiří Vyšata, zabývající se ovšem i hrou na keltskou harfu a dokonce i její výrobou.

V létě 1999 přichází do skupiny angličan Jeremy King. Na podzim téhož roku opouští uskupení Jana Studená a nahrazuje ji Kristýna Franková (zpěv, zobcové flétny). Zatím posledním příchozím je Jan Brabec (mandolína, tin whistle).

Název Poitín (vysl. [p´či:n]) pochází z irské gaelštiny a je to výraz pro irskou pálenku (něco na způsob naší slivovice). Skupina jej obdržela při svém prvním koncertu (1998 - u příležitosti svátku sv. Patrika) v irské hospodě Zach´s Pub od jejího majitele Karla Zacha. Pod tímto pojmenováním intenzivněji koncertuje od roku 1999 v plzeňských klubech a na různých akcích v Plzni a západních Čechách. Během léta minulého roku Poitín navštívili německý Cham a festival ve francouzské Bretani.

Na přelomu listopadu a prosince loňského roku natočil Poitín v kdyňském studiu CD, které obsahuje 17 písní a je průřezem celého repertoáru.

Zde je několik počinů z tohoto CD:
Skladba č.1 (mp3 - 2,9 Mb)
Skladba č.15 (mp3 - 3,4 Mb)
Skladba č.17 (mp3 - 5,6 Mb)

PoitínPoitínPoitín


Termíny koncertů:
9.5. Zach's pub
19.5. fara v Ledcich
25.5. Divadlo pod lampou
30.6. Kdyne


Kontakt:Jaroslav Oto Macháček, tel: 0604 812 863
E-mail: jaroslavoto@seznam.cz
 
HOME
UP