Home
Noviny
Kultura
info

 

XATAX


zajímavosti  - kapely

 

Rokycanská heavyrocková kapela, založená někdy okolo roku 1994. Je svým způsobem výjimečná, a to proto, že si po celou dobu své existence udržela neměnnou sestavu, i přes nejrůznější překážky v podobě vojenské služby, studium baskytaristy v Praze a další rány osudu.

Čtveřice muzikantů produkuje svěží hard rock nezřídka lovící i ve vodách heavy metalu, inspirovaný kapelami jako jsou Judas Priest, Manowar, Iron Maiden a další. Dvě kytary se spolehlivě postarají o hutný zvuk a řada melodických nápadů a chytrých aranží činí muziku Xataxu stravitelnou nejen příznivcům tvrdších hudebních stylů. Za zmínku stojí i nápaditá a pestrá hra bicích, na které hraje Radek Šilhánek.

Kapela má v současnosti venku dvě nahrávky; první je polooficiální kazeta, která ač stvořená doslova v polních podmínkách, nese v sobě značnou dávku energie, tolik důležité pro tento styl. Druhým počinem pak je demo z roku 1997, které oplývá podstatně lepším zvukem a čitelností aranží. Novinkou na něm jsou i klávesy, jež ovšem na koncertech neuslyšíte, a to z důvodu, že je ve studiu obsluhoval při živém hraní už i tak značně vytížený zpěvák a kytarista v jedné osobě.

Xatax hraje hlavně na Rokycansku a okolí, v Plzni bývá ke slyšení nejčastěji v klubu Jam (Doudlevecká ulice).

 
HOME
UP