Home
Noviny
Kultura
info

 

LOLA BĚŽÍ O ŽIVOT


zajímavosti- kinematografické okénko


V úterý 18.6.2002 nám Filmový klub připravil další zajímavý snímek, a to německý film "Lola běží o život". Kultovní dílko scénáristy a režiséra Toma Tykwera, předznamenávající údajně změnu v německé kinematografii, se odehrává kdesi ve východním Berlíně, kde celý příběh začíná zvoněním červeného telefonu. Hlavní ženskou hrdinkou je Lola, přítelkyně Manniho, který pracuje jako kurýr pro nebezpečného překupníka Ronnieho. Manni právě dostal úkol, který má dokázat jeho důvěryhodnost. Všechno šlo hladce, obchod se zdařil, ale blbou shodou náhod přišel o igelitku se sto tisíci markami, které měl do dvanácti doručit Ronniemu. Lola musí během dvaceti minut zmíněnou částku sehnat, aby Mannimu zachránila život. Je za dvacet minut dvanáct a Lola vyráží do ulic - poprvé, podruhé, potřetí 

Celkem třikrát se odehrají události oněch dvaceti minut. Tom Tykwer staví utíkající Lole do cesty pokaždé tytéž postavy a situace, ale řeší je s malými obměnami, takže každý pokus sehnat zmíněných sto tisíc končí úplně jinak. Jiné jsou i osudy těch, co potkává.

strangemindlolalolalola

Celý film je vlastně taková hra s náhodou a osudem. Osobně jsem už měl možnost tento film vidět na videokazetě, ale pouze s českým dabingem, což mu určitě ubírá na působivosti. I když němčina není zrovna můj oblíbený jazyk, v tomto filmu celkový dojem rozhodně neruší, ale spíš ho umocňuje. Snímek je postaven na rychlém (gradujícím) tempu, zběsilém střihu a výborné kameře. Kombinuje klasický filmový pás (ve všech scénách s Lolou a s Mannim), zrnitost amatérského videa (vyhrazena vedlejším postavám a dějům, jichž se hlavní hrdinové neúčastní), i černobílý obraz dokumentující události, předcházející výchozí situaci a dokonce i animaci. Jako výborný nápad mi např. přišly fotografické koláže, v nichž se bleskově odehrávají různé verze životů postav, s nimiž se Lola při běhu potkává. Film Toma Tykwera je plný dobrých nápadů a jeho atmosféru ještě zvýrazňuje skvělá hudba, na níž se podílel i sám režisér. Pohybuje se mezi thrillerem a černou komedií. Autor navíc řeší dějové zvraty často s překvapivou dávkou důmyslnosti a humoru. A i přes dynamické tempo a rychlý střih si však udržuje určitou promyšlenou stylizaci, a proto si myslím, že "Lola běží o život" je dobrý a velmi originální film, který určitě stojí za zhlédnutí.

Laz (laz@e-mail.cz)

země původu: SRN
původní název: "Lola rennt"
rok výroby: 1998
premiéra: 11.2.1999

scénář a režie: Tom Tykwer
kamera: Frank Griebe
hudba: Tom Tykwer, Johnny Klimek, Reinhold Heil
střih: Mathilde Bonnefoy

 
HOME
UP