Home
Noviny
Kultura
info


VÝSTAVA PLZEŇSKÉ KOSTELY A KAPLE



zahájení

Od 15. června až do 15. října probíhá v prostorách diecézního muzea v Plzni výstava zaměřená na skupinu v Plzni často opomíjených stavebních památek na plzeňské sakrální stavby. Výstava vznikala spoluprací odborníků z Plzeňské diecéze, Západočeského muzea a Západočeské galerie pod vedením Ing. arch. Soukupa.

Expozice samozřejmě v nejširší míře dokumentuje známé dominanty Plzně se svou nesmírnou uměleckou a historickou hodnotou, mezi něž patří katedrála sv. Bartoloměje, františkánský kostel a klášter, kostel Všech Svatých na Roudné, kostel sv. Jiří na Doubravce apod. zahájení

Cílem výstavy je také představit plzeňanům a návštěvníkům Plzně i ostatní méně známé a zajímavé objekty plzeňských kostelů, a to na celém území dnešního města, jako je např. kostel sv. Mikuláše, svojí architekturou cenný kostel sv. Petra a Pavla v Liticích apod.

V různých plzeňských archivech a sbírkách lze nalézt staré fotografie či plány již zaniklých církevních objektů, které v Plzni dříve stávaly. Této historicky cenné dokumentaci je také ve výstavě věnován dostatečný prostor. Návštěvník se může seznámit například s dosud nikde nepublikovanou dokumentací starého dominikánského kláštera zbouraného na přelomu 19. a 20.stol.

Výstava také upozorňuje i na méně známé  skupiny sakrálních objektů, které je možné na území města spatřit. Kromě hřbitovních kostelů, jako je například sv. Václav na plzeňském ústředním hřbitově či kostel Panny Marie na Horničce v Křimicích, tvůrci nezapomněli presentovat výběr nejzajímavějších malých návesních kapliček na plzeňských předměstích a v později k městu připojených obcích ( Koterov, Božkov, Nová Hospoda, Litice a mnoho dalších ). Mnohý návštěvník bude jistě překvapen, kolik se těchto objektů na území města nachází. Tvůrci se však věnují i kostelům či kaplím, které vznikly v poslední době, jako je například kaple sv. Maxmiliána Kolbeho v Doudlevcích, či které prozatímně existují jen na stavebních výkresech. Právě tak zmiňují stavby plánované, ale z různých důvodů v minulosti nepostavené. zahájení

Výstava presentuje návštěvníkovi ty nejzajímavější objekty, které někdy třeba i bez povšimnutí míjí, a které jsou přitom svou duchovní, kulturní, architektonickou či historickou hodnotou nedílnou a významnou součástí podoby a dějin Plzně.

Mgr. Luděk Krčmář

 
HOME
UP