Home
Noviny
Kultura
info

 

KRASÍKOVSKÉ ŠERMOVÁNÍ


navštívenky


Slavnou tradici hradu Krasíkov,  nacházejícího se poblíž města Stříbra v katastru obce Kokašice u Konstantinových Lázní, se pokouší již čtyři roky obnovit Spolek hradu Švamberka. Také i Vám je divné, proč dva názvy jednoho hradu? Tak předně, hrad založil šlechtic Švamberk již někdy roku 1240. A ten měl právě v erbu labuť. Hrad měl však smutný osud, protože byl několikrát vypleněn. S dominantou kostela se stal nakonec poutním místem. Hrad však hrál svou roli i při potlačení rolnické vzpoury v 18. století, protože z něho děly střílela císařská vojska do lidí na protější vrch a stovky lidí byly zabity a zraněny. K uctění jejich památky je tam postavena rotunda.

Shromáždění šermířů a hostůLukostřelba o kapesníčekZátiší lučištníků... a nabíjení samostříluDámská porota

... a počítání zásahůPřestávkaTrubači trubtePorada před soubojem... a soustředění

A kdože to šermoval na hradě 27.7. 2002? Nuže, byli to členové a příznivci hradu a již zmíněného spolku. Byli zde přátelé - urození pánové a jejich paní a dívky z celé vlasti. Den byl přísně po vojensku organizován, ovšem podle pravidel vzájemné ohleduplnosti a co hlavně - rytířskosti. Ráno proběhla soutěž ve střelbě lukem - soutěžilo se o kapesníček krásné a tajemné dámy.

Poté svou sílu předvedly dokonce i ženy oděné do historických kostýmů. Jelikož si chceme zachovat přízeň všech dam, nebudeme dál popisovat jejich umění či šarm. Vlastně je to však o tom, že neumíme šermovat, pokud by chtěl některý šlechtic domělou urážku své paní obhájit soubojem.

Den pokračoval soutěží ve střelbě kuší na terč. A věřte, není to vůbec jednoduché. K tomu musíte dodržovat bezpečnost jako na běžné střelnici. K tomu musíme řící, že po dobu soutěží, ale i předtím, platila přísná prohibice, která je ku cti pravých rytířů. No, večer vypadali jinak.  

Pak po obědě a také po parnu pokračovaly odpoledne souboje šermířů v plné zbroji, tedy v brnění. Sice podle pravidel, ale na tzv. na hulváta. Proto fialové podlitiny nebyly výjímkou a to nemluvíme o prohnutém plechu i na přilbici. Zdálo se nám, že to nic není, ale fakt to není sranda utáhnout navíc i 50 kg při zachování určité mrštnosti. Všichni byli poctivě zaliti potem. Krve je opravdu více na silnicích než u těchto novodobých rytířů, ale hlavně obětavých kamarádů.

Rovný soubojOybrojenci v akci... a úder do srdceOdražení útokuRytířské ukončení soubojeDo střehu

Krásné počasí přispělo i k rozehrání válečné hry při dobývání hradu. Přítomní šlechtici se přihlásili do hry položením svých mečů na hromadu před tribunu, kde celé klání pozorovali urozené dámy a hosté. Poté ze sudého počtu mečů náhodně vytvořila jedna sličná paní dvě hromady zbraní, které si potom rytíři rozebrali a tím se vytvořily dva nepřátelské oddíly. Jeden útočil a druhý bránil hrad. Po lítém boji a velkých ztrátách útočníků obránci hrad i celé ležení ochránili. Za to se jim dostalo jediné odměny - polibků dam.

Očekávání vítězů ... a je po bojiLosování... a porada před dalším bojemÚtočníci a obrana hraduMužstvo v železných košilýchVzhodnocení taktiky

A jelikož byli dost unaveni, ale hlavně propoceni, odjeli se rytíři vykoupat do nedalekého rybníka ku Kokašicům. A že jim po lítém boji zůstaly jen holé zadky, dokazuje specielní záběr pohotového fotoreportéra naší redakce. Ale věřte, že na prdel nedostali.

Večer bylo připraveno předávání cen jednotlivých klání v podobě březových placek s výjevy ze soubojů. A tak jsem nelenil a přidal organizátorům také jednu, ale s pětasedmdesátkou slivovicí z feferónek. Byla příjemným zpestřením nočního ležení. A věřte, že kromě rytířské latiny došlo i na lásku. Ale nemůžeme a ani nechceme být u všeho.

Kontrola výzbrojePřed porotouV leženíMáme holé ...Placky pro vítěze... a tekutá placka pro porotu

Druhý den v neděli se ležení probouzelo po probdělé noci jen pomalu. Pouze děti přitomných párů dávaly o sobě vědět od rozbřesku. V něděli se má také chodit do kostela. Problém není v tom, že nebyl pravý farář, ale v tom, že mnozí využili střechy kostela opravené v devadesátém roce a přenocovali 6 metrů nad podlahou lodi kostela a kryptou, kde byly ještě v padesátých letech pozůstatky lidských těl.

Náhradní dílyMnižské radovánkyHotel pod střechou kostela Oči, mniši a kostel

Poté se přátelé tradic rozjížděli do svých domovů. Při loučení si domlouvali, kde a kdo a co pořádá. Třeba již 24. 8. na hradě Krašov u Kralovic.

Byl to krásný víkend.



Nimrod




O přítomnosti hradu nám povídal purkrabí zmíněného Spolku pan Bobek. A sdělil, že se blýská na lepší časy, neboť hrad by měl letos přejít na obec, a to by znamenalo možnost zahájit záchranné práce na kostele, na hradbách, na strážní věži nebo také na ještě patrném zdivu hospodářského stavení. Bude potřeba dost materiálu. A kdo bude chtít pomoc, může zajistit krovy, písek, staré tašky bobrovky, staré dveře, zhotovení mříží, schodů a starého prostého nábytku, dodání vápna a cementu včetně stavebního nářadí. A hlavně budou potřeba ruce

Oceňujeme snahu lidí udělat něco pro historii, přítomnost ale hlavně budoucnost. Činnost spolku proto budeme podporovat i na našich stránkách.

Kontakt:
Spolek hradu Švamberk
Petr Bobek
Tel. 0183945643, 0602 250 347
Kokašice 83
Konstantinovy Lázně
 
HOME
UP