Home
Noviny
Kultura
info
kultura

 

PLZEŇSKÁ LOKÁLKA - FINÁLE - 12.4. 2002


navštívenky - Plzeňská lokálka 2002


Lokálka 12. duben 2002 - Finále

Do letošního finále se ze 120 kapel a jednotlivců, kteří každé úterý soutěžili v Hifiklubu, probojovalo 5 vítězů jednotlivých měsíců. Zahráli: Redingot, Veget, Toman a lesní panna, Jeroným Lešner a Carabina. Jako host vystoupila kapela Neboysa - vítěz finále 2001. Všichni soutěžící měli možnost představit se čtyřmi písněmi ze svého repertoáru. Důležité je zmínit, že kapely nesmějí mít natočenou desku a musí hrát hudbu stylu folk a country. O absolutním vítězi rozhodovala odborná porota ve složení: Buhumil Rörich, Jiří Šneberk, Vladimír Líbal, Hanuš Klůs, Milan Liman Liška, Ladislav Rott, Jaroslav Kopejtko a Jiří Sláma (předseda poroty). O tom, kdo se stane vítězem divácké soutěže, rozhodovaly hlasy publika.

RedingotRedingotRedingotRedingotRedingot

REDINGOT - Plzeň. Jako první byla "přednostou stanice" Přemyslem Kubištou uvedena mladá plzeňská kapela, vítěz soutěžního měsíce listopadu. Pětičlenná skupina (bicí-kytara-housle-mandolina-baskytara) zahrála písně "Let", "Pes", Sevastopol" a "Už se stmívá". Jde o písně stylově rozličné, kapela se nevymezuje pouze bluegrassem. Poprvé s kapelou koncertoval J. Bálek. Jeho bicí zvuk písní obohatily a daly jim nový rozměr.

VegetVegetVegetVegetVeget

VEGET - Praha. Repertoár této bluegrassové kapely sestává z autorských písní i ze skladeb převzatých od zahraničních autorů. Cizí skladby jsou ovšem přearanžovány, některé mají české texty. Měli jsme možnost slyšet třeba píseň "Pláč i smích". Tato šestičlenná kapela (basa-banjo-dobro-mandolina-kytara-zpěv) se do finále probojovala v lednu.

Toman a lesní pannaToman a lesní pannaToman a lesní pannaToman a lesní panna

TOMAN A LESNÍ PANNA - Blovice. Tuto čtyřčlennou kapelu (klávesy-2 akustické kytary-baskytara) znají diváci už z finále 2001, kterého se zůčastnila. V publiku měla velkou oporu. Z písní zmíním "Pár čtyřlístků" a "Z očí do očí". Kapela hraje folkově laděné písně. Postoupila z únorového semifinále.

Jeroným LešnerJeroným Lešner

JERONÝM LEŠNER - Řež u Prahy. Vítěz březnového semifinále a jediný sólista večera. Na obě své kytary předváděl zajímavé kousky a vystoupení si viditelně užíval. Hrál s kytarou za hlavou, zpíval (ze života) o tom, jak to má někdy muzikant těžké se zvukaři ("Zvukařská"). Zvláštní byla píseň "Rozbíjení džbánů" s exotickou melodií. Vůbec všechny jeho písně byly po textové i hudební stránce zajímavé.

CarabinaCarabinaCarabina

CARABINA - Plzeň. Čtyřčlenná kapela (kytara, baskytara, mandolina, banjo) hrající bluegrass zaujala publikum hutným zvukem a písněmi "Tak se měj", "Cesta do nikam", "Rybář"... Dobře jim to dohromady ladilo. Skupina se do finále probojovala z prosincového soutěžního kola. Po vystoupení této kapely následovala přestávka, kdy se porota a diváci rozhodovali, komu dají své hlasy. Poté nastoupila již zmiňovaná sedmičlenná folkrocková kapela Neboysa, aby zahrála, tentokrát jako host, zhudebněné básně moravské i české.

A pak už následovalo vyhlášení:
Diváci:

1. Toman a lesní panna - 39 hlasů
2. Carabina - 20 hlasů
3. Jeroným Lešner - 15 hlasů

Třetí místo obdrželo archivní láhev whisky, druhé místo sud piva a první místo pětitisícovou poukázku na nákup v hudebninách. Abych nezapomněla - byla také vyhlášene soutěžní otázka pro publikum, ze správných odpovědí byl vylosován vítěz a ten obdržel archivní láhev červeného vína.

Hlasování odborné poroty:
1. Jeroným Lešner
2. Toman a lesní panna
3. Carabina

Všichni zúčastnění obdrželi placku z hlíny a památní list.

Jeroným Lešner byl vítězstvím opravdu (mile) překvapen. Hlavní cenou je možnost nahrátí a vydání vlastní desky zdarma. Vítěz znovu zahrál 3 písně, které byly nahrány a v sobotu odvysílány spolu s rozhovorem na vlnách Českého rozhlasu.

Letošní ročník se vydařil, nezbývá než doufat, že nejinak tomu bude i vtom dalším.



PorotaPorotaMíra Svoboda-Exodu šéfNeboysaUhlákLokálka

-vzyk
foto: Pajiczek
 
HOME
UP