Home
Noviny
Kultura
info

 

JAN KOŘÍNEK AND GROOVE featuring LORENZO THOMPSON


navštívenky

 

Rok 2001 ještě není ani v polovině a kapela má už za sebou dvě turné s Eb Davisem. Dalším hostem byla Sharon Lewis. V květnu Vás čeká Lorenzo Thompson a jeho v pořadí čtvrté evropské turné, tentokrát zaměřené na pouze na Českou Republiku.

Lorenzo Thomson zpíval gospely s babičkou v kostele jako dítě. Nevzpomíná si, jak vlastně zpívá dlouho. Říká: "tak dlouho co si pamatuju". Tenkrát byl ještě velmi mladý, poslouchal bluesové legendy jako Howlin Wolf, Muddy Waters, BB King, Sonny Boy Williamson, Jimmy Reed a nechával se jimi inspirovat. Na jeho dnešním projevu jsou tyto "kořeny" velice patrné. Lorenzo sdílel pódium s bluesovými legendami jako například Mighty Joe Young, Willie Kent, Eddie Clearwater, Melvin Taylor, Buddy Scott, Sugar Blue, Aaron Burton, Howard Scott & the World Band, Magic Slim, Pinetop Perkins, Jimmie Lee Robinson, Jimmy Burns, a další.

Posledních patnáct let hraje Lorenzo po spojených státech a bezesporu patří mezi špičku chicagské bluesové west-side scény. Můžete ho najít v místech jako Buddy Guy’s Legends a Rosa’s Lounge, kde každý čtvrtek hostuje profesionální jam session - spolu s kytaristou Lurrie Bellem, synem známého Carey Bella. Lorenzo rozšířil pole působnosti na 3 americké státy - Illinois, Indiana a Michigan a pravidelně hraje v Argentině (kde také nahrál CD).

Spolu se skvělými muzikanty saxofonistou Mike Jacksonem a kytaristou Rennie Trossmanem dostávají do varu nejen americké publikum. V letech 1995 - 1997 uspořádali tři turné po západní Evropě, kdy se k nim připojil Jan Kořínek, tehdy hrající na baskytaru, později klavesy. V rámci těchto koncertů, kterých bylo více než 30, bylo možné vidět kapelu Lorenzo Thompson and The Next Generation Blues Band v pražském Lucerna music baru a v klubu Bunkr.

V roce 1998 zakládá Jan Kořínek kapelu The Blues Generation (nyní Jan Kořínek and Groove), instrumentální formaci, která navazuje na tradice původního acid jazzu, blues a funky 60-70 lét v USA. V obsazení hammond organ, saxofon, bicí tato kapela hrála až do roku 2000, kdy se připojil opět Rennie Trossman a také dnes již legendární baskytarista Vladimír Guma Kulhánek. V čele s Lorenzo Thompsonem bude kapelu možné vidět v Českých Budějovicích, Plzni, Brně, Praze a Jazzovém festivalu ‘Jazz pod Kozákovem’.

Více na www.praguereport.com/tng

Plán turné JK and GROOVE featuring Lorenzo Thompson:
11.5.2001 - České Budějovice, Černej Velbloud
12.5.2001 - Plzeň, Šantán
14.5.2001 - Liberec, Lidové sady
15.5.2001 - Brno, Stará pekárna
17.5.2001 - Praha, Chateau
18.5.2001 - Praha, Kino Aero
19.5.2001 - Jazz pod Kozákovem
 
HOME
UP