Home
Noviny
Kultura
info

 

MANDRAGE V DIALOGU


navštívenky


Poslední předvánoční čtvrtek tohoto roku vyšla na hudební nebe nová hvězda. V divadle Dialog na Americké třídě vystoupila mladá a velmi nadějná hudební skupina Mandrage (čti Mandražé).

Možná bych měl dodat, že velmi mladá. Jediní dva členové, bubeník Matyáš Vorda a kytarista-zpěvák Vítek Starý, ještě nemají ukončenou základní školu prvnímu je 11 a druhému 12 let. Řeknete si, že jde o dětskou kapelu s podlézavými písničkami pro slaboduché, se kterými se v posledním desetiletí roztrhl pytel, zejména v zahraničí. Jenže to jste vedle. Vyspělé texty, nápaditá, i když jednoduchá muzika a zpěvné, dobře zapamatovatelné, nikoli však hloupé nebo podlézavé melodie. To je Mandrage. Dva kluci, kteří se nestydí. Kluci, v jejichž žilách putuje muzikantská krev (Matesův táta, Vlasta Vorda, hraje s Mírou Starým na kytaru ve skupině Meditarean). Taky kluci, kteří už teď, po prvním koncertu, mají své posluchačstvo. A zaslouženě.

Mates působil za bicími velmi sebejistě a Víťa nejenže zpíval dobře česky i anglicky, ale také si pohrál s kytarou a naprosto bezprostředně komunikoval s obecenstvem. Moc se mi líbily momenty, kdy se ve složitějších částech písní kluci dorozumívali pohledem a gesty. Ocenil jsem, že kapela využívá stopky a umí ve správnou chvíli vysadit některý z nástrojů, aby vynikl zpěv. Samotné písničky, postavené na melodické lince, byly velice dynamické a pestré. Kromě těch zpívaných (tři převzaté Oasis, Buty, Mig 21, ostatní vlastní) jsme slyšeli také dvě instrumentálky. A ještě něco navíc. Překvapení, které diváky čekalo při příchodu do speciálně upraveného sálu: stoly se svíčkami a hlavně nádhernými ručně dělanými péefkami od Mandrage. Vystoupení tak bylo příjemným vánočním dárkem pro všechny, kdo do Dialogu přišli.

Láďa Sedlák

 
HOME
UP