Home
Noviny
Kultura
info

 

MŇÁGA VE SVORNOSTI


navštívenky


Mňága a Žďorp, Svornost 1. 11. 2001 - v rámci "The Best Of Kofola Tour 2001"

  "Dneska k nám přijede "Mňága", paní Milerová, najděte mi parádní šátek, aby mi po cestě nenastydla hlava, já si jdu pro velocipéd a pojedu...
  "Šmankote, milostpane, co tam budou dělat, vždyť mají nemocné koleno, nosejí ortézu, zvostanou doma, já jim skočím do lékárny pro canabis, ten jim udělá dobře..."


Po příjezdu a zabezpečení svého bicyklu vstupuji do předsálových prostor a vzápětí ochutnávám "sponzorský" nápoj, nabízený celkem luznou dívkou... Podivné na tom je, že ačkoli neobsahoval žádný alkohol, tak jsem ho "vyžahl" zcela dobrovolně... no, jestli to nebude ze sentimentu, protože v dobách mé bujaré mladosti díky zákazu mocných svazáckých /a nejen těch/ "rozlišovatelů potřeb masy" v kulturních "fu/runkl/nkcích" nalévat alkohol v místech, kde se mládež "neangažovaně" bavila, sloužil ochutnaný nápoj "obohacený" tuzemským rumem jako velmi populární "nouzový východ" bezuzdného popíjení...

Dosti však vzpomínek a hurá pod pódium... hle již kluci přicházejí, za ryku davu se muzice, lahodné mým uším, oddávají. "Chceš mě? Chci tě!"... a publikum dává jednoznačně najevo, že "Mňágu" chce a chce... Další písně se "valí" směrem k lidem a já si uvědomuji, že si prozpěvuji spolu s dívkami a jinochy texty vytvořené v dobách, kdy těmto "teenagerům" mohl "učarovat" tak leda "Medvídek Pú" nebo "taťka Šmoula"... myslím, že "Mňága" v dohledné době mít nouzi o posluchače nebude...

Asi v půli koncertu milé překvapení: "Kdybych se narodil před sto léty, byl bych vazačem knih..." překopaná verze písničkáře J. Nohavici... O tom, že toto sdružení má s folkem ty nejlepší zkušenosti a nejdobřejší úmysly, svědčí celá řada "zbigbítovaných skladeb" folkových bardů... jen tak namátkou: Nagasaki, Hirošima - K. Plíhal, Chtít chytit vítr - V. Merta, I cesta může být cíl - O. Janota atd... cele zlidovělých, vždy odzpívaných a odtancovaných publikem. Skupina věrna názvu celého turné odehrála skoro všechny skladby z nového CD "The best Of Mňága a Žďorp - Jen pro vlastní potřebu !", což je vlastně první "Best Of" valmezských "trubadúrů nové vlny s novým obsahem", obohacené o bonusy s vše říkajícím názvem "Folk is not dead !".

Ve vašem podání opravdu nikoliv! A vám všem, kteří pochybujete o mých slovech: "Vyražte někdy na produkci Mňágy a Žďorp, otevřete oči a nastražte uši..."

Nakonec pár postřehů:

Pořadel u vchodu vypadal sice na první pohled jako najatý "ranař", ale ve skutečnosti to byl výborný "profík" s citem pro pořádek.

Zvláštní chválu zasluhuje bezchybné ozvučení...

Také "lid výčepní" si plnil své "povinnosti" na "výbornou" když přítomné celou dobu zahrnoval svou péčí o "hladinky" výborné chuti, což nebývá na "akcích" podobného typu obvyklé.

Kdo chce o skupině více znát, ať sobě ráčí vyhledat: www.mnaga.cz

K. H. Roudenský
 
HOME
UP