Home
Noviny
Kultura
info
kultura

 

KONCERT  "NAD VODOU"


navštívenky


Celkový pohledSbírka pro o.p.s. Člověk v tísni při ČTSymbolika koncertuNeřež v plné síle ... ... a při sóluSkromní hrdinové - hasičiVelitel hasičůPravá Anna K v akci

Zachránili jste při katastrofální povodni jen holý život. Buďte rádi. Já sice přišel na Roudné v Plzni stejně jako tisíce lidí v celé vlasti o všechno, dokonce i o 6 kg váhy, ale vzhledem k tomu, že jsem živ a zdráv, tak jsem nad vodou  Co jsem však získal - víru v dobro člověka a v jeho ochotu pomoci v krizové situaci. Pomoc bezejmenných dobrovolníků i těch, které je možno jmenovat byla obětavá, rychlá a co je hlavní a v co doufám i nezištná. Lidské ruce, materiál, vědomosti, věci i dost peněz bylo a je použito snad cíleně a adresně. Tedy neanonymně. Jen je mě líto, že to nějak funguje jen při nějaké velké pohromě.

A tak vznikla v pražské agentuře AdHoc myšlenka benefičních koncertů NAD VODOU. Ve spojení s Českou televizí a o.p.s. Člověk v tísni byl v přímém přenosu z Lucerna baru realizován program s herci, hudebníky a zpěváky. Přišli ochotně a bez honorářů pobavit lidi a výtěžek věnovat na postižené povodní. Spojili tedy příjemné s užitečným. Český Telecom dal k dispozici placenou linku na kterou volali diváci přímo hercům do Lucerny. Výtěžek byl několik set tisíc.

Děda Mládek Illegal BandTygři v akciLaura z tygrůLaura a její tygři závěr dobře vygradovali /viz rozhovor/Sólo pro zachranářeBylo to fakt dobrý... naplnoHrnce a poklice

Druhým pokračováním byl koncert v Plzni dne 6. 9. 02 nad nímž převzal záštitu pan primátor Plzně Jiří Šneberger. Byl pořádán ve spolupráci s Dobročinným fondem Plzeňského Prazdroje. A tím bylo dáno i místo konání ­ nádvoří pivovaru. Součástí večera bylo i poděkování a to hlavně hasičům a záchranářům a také předání daru pro postižené občany města, který převzal ekonomický náměstek Rady města pan Bis.

Od 17.00 h do rána se bavilo na dva tisíce lidí vystoupením kapel a muzikantů, na kterém nechyběli I. Hlas a O. Hejma, Mediterian, Neřež, Anna K, Děda Mládek Illegal Band nebo také v krásném závěru Laura a její tygři.

Všichni účinkující vystupovali zdarma a u brány byly kasičky pro dobrovolné vstupné na konto Člověk v tísni při ČT, která ji poukáže do Plzně.

Atmosféra byla báječná jak dokazují fotografie.

Za sebe a hlavně za plzeňáky jsem osobně předal poděkování zpěvačkám, které rozehřáli duše přítomných mužů.

Nejen voda, ale i pivo teklo proudemVděční diváciPetr Handl-vpravo , redaktor ČRo Plzeň s přáteliNad hlavou nad vodouUž jsou nad vodouPohoštění i pro invalidní krásnou ženuPřátelé pod děštníkem jsou také - nad vodouPivovarský mistr po práci - Tourist center v pivovaru

Výroba piva postaru, tamtéžVaření pivaSudy, ale bohužel bez pivaKádě na zráníSymbol pivovaruVe dvě ráno po koncertu.



A ještě k učinkujícím:

Od 17.00 h. Ladislav Hron
18.15 h. Mediterian
19.00 h. Ondřej Hejma + Ivan Hlas
19.45 h. H. Joová and The Bandshees
20:30 h. Neřež
21.15 h. Anna K
22.00 h. Děda Mládek Illegal Band
22.50 h. Laura a její tygři




Rozhovory:

Zástupce agentury Ad Hoc Promotion Praha

Povodně vlastně začali již počátkem srpna v jižních Čechách. Je to obrovská katastrofa pro celou zem. Proto v naší agentuře v hlavě Aleše Háby vznikl nápad uspořádat benefiční koncert, protože jinak jsme neuměli pomoct. První koncert jsme uskutečnili v Praze v Lucerně Music Baru, který s velkým úspěchem přenášela i ČT 1. Záměrem bylo nastartovat jakousi šňůru koncertů Nad vodou. Proto jsme také oslovili Plzeňský Prazdroj. Výsledkem je dnešní koncert v Plzni nad kterým převzal záštitu i pan primátor Plzně Jiří Šneberger. Avšak vzhledem k tomu, že se rozběhlo po republice mnoho podobných akcí i když jsme měli záměr připravit koncerty v Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem, bude tento poslední. Prostě se nám vlastně podařilo rozpoutat vlnu kulturní solidarity s lidmi a kraje si již podobné akce organizují sami. A to je vlastně dobře.

V Praze jsme byli zaskočeni účastí lidí a také množstvím získaných prostředků. Kapacita sálu v Lucerně byla plně narvaná lidmi ochotných přispět na konto Člověk v tísni při ČT. Hasiči a záchranáři byli také přítomni jako tady. Bylo to moc krásné. Podařilo se nám vybrat v hotovosti na 224 000 Kč a to je při návštěvnosti 1 800 lidí velmi vysoká částka.

Dnešní koncert udržel standart a všichni účinkující jak slíbili tak i přijeli a co je hlavní ­ hrají ZDARMA. Plzeňský Prazdroj připravuje svůj vlastní projekt " Stále nad vodou". To může být pokračováním dnešní akce, ale již bez nás. V tom je vlastně to pokračování. Ať jsou tedy všichni stále nad vodou.

Z účinkujících byl postižen plzeňský muzikant Michal Světlík z Illegal bandu, který také bydlel na Roudné a nyní je jeho rodina po celé republice. Dnes je tu asi do dvou tisíc lidí a to je dobře. Kasičky na sbírku jsou v bráně stále zapečetěné a hlídané a tak si ani netroufám odhadnout kolik peněz se vysbírá.

Dnes tady natáčela ZAK TV, která to uvede na Primě. Ale ani my si bohužel neděláme záznam. Vlastně jsme předběhli hudební agentury. Jinak jsme opravdu neuměli pomoct.

Dnešní sbírku obdrží město Švihov, které bylo asi nejvíce postiženo povodní. Dnes tu byl i pan starosta, který poděkoval za solidaritu a pomoc občanů a záchranářů. Peníze půjdou ke konkrétním postiženým lidem což je pomoc nejlepší a co hlavně adresná.

Zpěvačka kapely Laura a její tygři
Marcela Ctiborová

Odpočinek po vystoupení

Velmi chápu těžkou situaci rodin postižených touhle hroznou katastrofou. Jsem totiž jednou z nich. Bydlím totiž v Ústí nad Labem v ulici Nábřeží 1. To není jen přijít o všechno. To je také spousty citových projevů k místu, k věcem, k památkám, vzpomínky, sbírky. Není tedy jen penězích. Je to také o bezmoci. Hrát zdarma na těchto koncertech je pro mě samozřejmostí. I když je to vlastně paradox sama postižená a jdu do toho. Děláme těchto benefičních vystoupení mnoho a dělá nám to radost pomoct alespoň tímto málem. V říjnu začínáme turné po Česko-Slovensku a pojede s námi také Ilona Csáková. Samozřejmě budeme hrát i ve zdejším kraji. Takže posluchače rádi uvidíme.

Anna K

Anna K /rozhovor/

Jsem podobným projektům jako tento ­ NAD VODOU velmi nakloněna. Když vidíte tu spontálnost lidí, tak to je úžasný. Přestože jsem nebyla zatopena, plně cítím s těmi lidmi. S Tebou taky. Pokusím se s  kapelou přispět k této nádherné atmosféře. A vědomí, že sbírka bude věnována adresným lidem ve Švihově mě velmi posiluje a že sounáležitost lidí se stane doufám na dlouhou dobu hlavním principem vztahů v naší zemi. Ostatním proto vzkazuji buďte vždy nad vodou.

Dobrovolník Dalibor

Dalibor - dobrovolník při povodních

Původem je z Egypta a neměl lehký život. Přesto nebo právě proto byl při povodních vidět u té nejhorší práce ­ pytloval písek, pomáhal na Roudné, vyklízel a žádný nástroj mu nebyl cizí.

Teď je na koncertu jako divák a snaží se nějak zapomenout na tu hrůzu uplynulých dnů. Je sám sebou a vypadá na Ježíše. Říká, že pravda je vždycky jen jedna. Věří také heslu "Miluj a budeš milován". Každý má dělat to co říká pravda a ta se nemá zatajovat. Chce být sám sebou. Přestože má královské jméno nechce ani vládnout ani mít otroky.

Pravda byl s té celé akce místo nad vodou tak pod parou. A tak mu děvčata z VIP přinesli obloženou mísu. A minimálně tu si zaslouží protože při povodních údajně shodil 10 kg.

Prý bude pomáhat i dál, ale radši by žil normálně bez těch krizových situací.

Nimrod


    pomoc zatopeným a fotky ze záplav v Plzni
 
HOME
UP