Home
Noviny
Kultura
info

 

U JEEPŮ TOMÁŠE VANICKÉHO


zajímavosti  - na návštěvě


V jednom z koutů Šumavy jsme objevili kumštýře, jehož koníček nadchne určitě nejednoho chlapa. Z jeho rukou pocházejí skvosty na čtyřech kolech, hrdě se hlásící ke značce Jeep. Ale nepředbíhejme...

Tomášův JeepJeep s majitelemTomášův JeepTomášův JeepTomášův JeepDetail přední masky

Tomáš Vanický se k offroadu dostal v Německu v 80.letech, kdy jízda odletujícím bahnem s protáčejícími se koly zdaleka nebyla módní záležitostí, jako je tomu mnohdy dnes. Teréní vůz si tehdy koupil jen ten, kdo ho opravdu potřeboval. Výjimku tvořila malá Suzuka LJ 80, která byla s cenou kolem 9000,-DM v podstatě nejlevnějším kabrioletem na trhu, a tudíž zajímavým objektem pro mládež. Podvozkové skupiny Japonci neošidili, láce se však odrážela v rychle hnijící karoserii. Pan Vanický tehdy nelenil, jeden prorezlý vůz zakoupil a začal s předělávkami plechařiny podle svého. Nakonec takto přestavěl kolem desítky Suzuk. Tyhle amatérské začátky po čase skončily zaměstnáním ve značkovém servisu Chrysler-Jeep.

Tomášův JeepDetail palubkyDetail podvozkuTomáš VanickýBezmotorový JeepVozový park

Vanického hobby je nyní kromě hrátek s těžkým terénem hlavně tuning vozů Jeep. Nejednomu ze svých kamarádů již pomohl vytvořit z dosluhujícího vozu, levně zakoupeného v bazaru, výstavní kousek, se kterým se majitel nemusí obávat ani nejtěžších nástrah offroad jízdy. Recept je "jednoduchý": Celé auto nejprv rozebrat téměř do posledního šroubku a s brilantní znalostí odlišností jednotlivých typů či modifikací a citem pro detail zrenovovat. Jeho specialitou jsou úpravy podvozků, neboť, jak jsme se dozvěděli, podvozek je to nejdůležitější. Je však také průkopníkem přestaveb Jeepů na plyn.

Jeep v přestavběJeep v přestavběJeep v přestavbě

Velkým přáním tohoto chlapíka je, aby se lidé od Jeepů dali dohromady. "Jeep, to je něco jako Harley", ríká... Jedním dechem však dodává, že společnost zde není příliš nakloněna divokému týrání vozů v terénu. I svého času věhlasný Offroad klub již svoji činnost zastavil. V USA to v době rozmachu vozů 4x4 vyřešili po svém a zřejmě správně. Vyčlenili 10 tras celou Amerikou, které můžete zcela beztrestně okusit na vlastní kůži. Sjetím z této cesty se však vystavujete možnosti velké pokuty. Tomáš Vanický je tedy alespoň českým zástupcem agentury umožňující vyzkoušet si své řidičské umění a sílu vozu na výpravách do různých částí světa. I tyto organizované, technicky a zdravotně zabezpečené akce ale nejsou pro páprdy. Příprava neznalého zájemce a jeho vozu prý zabere minimálně měsíc...

Na závěr perlička. Jednou se v jedné blíže nespecifikované oblasti při zdolávání prudkého sjezdu začal Vanického Jeep po defektu pneumatiky kutálet. On se zlomenými deseti žebry a jeho kamarád s pošramocenou nohou nakonec vůz zpojízdnili a k večeru se dostali na místní silnici. Zdálky se blížící světla zastavila u nich a z auta vystoupila sličná diva. Omrkla oba pochroumané muže, zdemolovaný Jeep a se slovy, že chrání zdejší přírodu proti takovým, jako jsou oni práskla dveřmi a odjela.
Za nějaký čas, po zaléčení, zajel pan Vanický okouknout místo nehody. Při cestě zpět, na stejném místě co onehdy říznou děvuchu potkal milého vousáče, který se pochlubil, jak mu jeho žena nedávno povyprávěla o zbořeném teréňáku, o tom jak osádku ošetřovala a vezla do nemocnice. Chuděrka se vrátila domů až ve tři ráno...!



Kadel
 
HOME
UP