Home
Noviny
Kultura
info

 

INSANIA, ENDLESS, ROOT - KONCERT ŠPIČEK METALOVÉHO LEDOVCE


navštívenky


Metalový večírek pro starší a pokročilé

InsaniaInsaniaInsaniaInsaniaInsania

Je to zhruba měsíc a půl, co mi V.N. z P nadšeně oznamoval, že jedna z jeho neoblíbenějších skupin Endless zavítá do metropole západních Čech a oblaží nás svoji hudební produkcí. Jak jsem později zjistil, spolu s ní přijedou i legendární dark metaloví Rooti a kyberastrální hydra Insania. Dvě poslední jmenované kapely jsem ještě neměl tu čest slyšet naživo. Hudbu i koncertní nasazení Endless zařazuji mezi to nejlepší v České republice, a tak jsem rád přislíbil účast.

Měsíc utekl jako voda. 27.květen se přiblížil a s ním i očekávaný svátek metalové hudby. Ve volných chvílích jsem se snažil naslouchat libým zvukům Endless, veselým textům Insanie i temným modlitbám skupiny Root, přičemž se přiznávám, že mystic-punk-core v podání Insanie se mi zamlouval trochu více než mnohem známější Rooti.

Týden před koncertem byl nejvyšší čas získat někoho z redakce pro nafocení koncertu, abych mohl já sám sobecky hudbu vychutnávat, zatímco se ten někdo bude komíhat kolem podia a oslňovat hudebníky světlem blesku. Vkládal jsem naděje do metalového zasvěcence Toma "Atoma" Javorskýho, který se mi zdál pro podobný koncert jako stvořený. Bohužel ani nevím proč, ale prostě nezabral. Kdo se překvapivě ujal, byl ostřílený redakční fotograf K.H.Roudenský, který prohlásil, že se na to "blití do mikrofonů" podívat půjde. Tímto mu chci poděkovat za obrovské nasazení. Jak jistě všude kolem vidíte, jeho výkon byl, jako vždy, plně profesionální.

Do Lampy jsem dorazil v půl deváté a již v tak ranou dobu mě překvapila velká účast. Samozřejmě zde nemohl chybět ani V.N. z P, kterému tímto děkuji za poskytnutí kyberastrálních studijních materiálů a odborných metalových konzultací, na které si i přes zkouškové období na škole vysoké čas vyšetřil.

Koncert začal poměrně záhy, jen co jsem se dostavil, takže jsem ještě nestačil ani nasát atmosféru a už jsem se tlačil k podiu. Tam již bylo mnoho fanoušků působících dojmem: "ten kdo nemá tričko s potiskem skupiny není in":o). Hned po prvním úderu do strun mi bylo jasné, že tenhle koncert bude pro ušní bubínky zatěžkávací zkouška a hučení v hlavě společně s pískáním v uších zmizí v nejlepším případě po čtyřiadvaceti hodinách klidu.

PublikumPublikumPublikum

První se na nás vrhlo trio zovoucí se Insania, svůj styl označující jako kyberastrální core. Hudba to nebyla sice příliš metalová, pravda. Ve smyslu pro humor a textech však velice příjemná. Smysl pro humor v jejich textech mi v některých aspektech připomenul ten ze seriálu South Park. Přímo a prostě s bohunelibným sarkasmem zlehčují vše, co se namane. Boha i ďábla, církev křesťanskou i jinou, třeba tu Big Bossovu (pozn. autora: Big Boss, frontman skupiny Root, je jeden z duševních vůdců satanismu u nás), Emmu Destinovou i Karla Hynka Máchu.

Insania započala své vystoupení svižnou skladbou Hell Knows Who Are You z aktualního CD Trans - Mystic Anarchy. Dále jsem si povšiml veselé písně Rouhání je pro nás evergreen aneb Zabuším na bránu pekelnou, po které skupina zahrála napínavou hudební detektivku s okultní zápletkou s názvem Vražda na staré hvězdárně aneb Svět je podsvětí. To vše s téměř punkovou (pardon mystik - punkovou:o)) razancí, lezením do vyšších poloh podia, poskakováním a dvouhlasným zpěvem, kterým na nás kytarista Poly i basák Klíma chrlili své texty. Osobně mě trochu mrzí, že nebyly odehrány instrumentální skladby Hádka mollového a durového počítače na palubě vesmírného korábu a Soulož elektrické kytary s Emou Destinnovou, ale chápu, že zřejmě z technických možností je nebylo možno zařadit. Tímto koncertem trio skupin ukončovalo menší turné po České republice, takže z úst kytaristy Polyho padaly různé narážky na "derniéru nekonečného kořene". Jen co Insania dokončila svůj nepříliš dlouhý výstup, mé srdce zaplesalo, neboť se na prknech začaly míhat známé tváře ze skupiny Endless.

EndlessEndlessEndlessEndless

Skupina Endless je substancí, která má základy v doom metalu, ale do svých písní vkládá mnohem více. Mnoho songů je laděno velmi emocionálně, atmosféricky až étericky. Tyto prvky najdeme jak u pomalejších vybrnkávaček, tak i u rychlých řízných vypalovaček. To vše spojeno s inteligentní lyrikou dělá z Endless skupinu, která snese srovnání se zahraničními hvězdami typu Anathema. Mnohé také dělá poloha hlasu zpěváka a kytaristy Libora Bartůška. Samo za sebe mluví i to, že je skupina aktuálním držitelem žánrové ceny Akademie populární hudby (a nutno podotknouti, že například V.N. z P tuto skutečnost oslavoval několikanásobně více než své vlastní narozeniny:o)). Ačkoliv hlavní hvězdou večera byla skupina Root, pro mne večer naplno vyvrcholil právě při Endless.

Endless nastoupili a bez větších úvodů spustili. První pecka byla skladba Scream z alba Perihelion, po které Libor sotva popadal dech. Upřímně řečeno, tak vyřízeného člověka po první písničce jsem snad ani ještě neviděl, což ilustruje, kolik toho Endless na svých koncertech do hudby a prožití koncertu (Libor má velmi osobitý, ale také přirozený pohybový výraz) dávají. V podobném duchu se o poměrně dynamickou podívanou zasloužili i kytarista Jarda a basák Peťas Hutín. Po první písničce následovalo jen, "Ahoj, my jsme Endless," a jelo se dál. Nasazení skupiny bylo obrovské, hudba božská (jediné, co mi trochu nesedlo, byl celkový zvuk, který zvukař dost přehulil) a atmosféra začala gradovat. Skupina se svým repertoárem po skladbách z alba Perihelion prokousala až k aktuálnímu albu Vital #1, ze kterého zařadila písně Dune, Sundown a další. Když Libor ohlásil, bohužel, poslední písničku, zasvěcení již věděli, co je čeká, a spolu s ním odříkávali slova názvu "Vital number one". Naděje umírá poslední, tak jsem doufal v to, že si lidi vykřičí alespoň jeden přídavek. Většina lidí ale přišla zřejmě jen na skupinu Root, takže jsem se nedočkal. Trochu mě to zklamalo, myslel jsem, že "Nekoneční" budou mít trochu více prostoru. Také jsem se nedočkal zařazení žádné z pomalejších náladových skladeb. A tak jsem zatlačil slzu lítosti a sledoval dění, které předcházelo vystoupení poslednímu, vystoupení skupiny Root.

RootRootRootRootRootRootRootRoot

Tak předně se, poté kdy si Endless složili aparaturu, na podiu objevily zajímavé relikvie. Kupříkladu planoucí kahan nebo obrovská zvířecí rohatá lebka. Sálem se začaly rozléhat dunivé tóny ohlašující příchod "Kořene". Brněnská skupina Root u nás působí již od roku 1987, kdy zpěvák ze zábavové skupiny Vega, Jiří Valter začal pociťovat, že to, co právě teď hraje, není to pravé ořechové a založil si vlastní projekt. Projekt dostal jméno původně Rot (později samozřejmě Root) a čerpal z těch nejtvrdších forem metalu (hlavně black metalu), které v té době byly ke slyšení. V dnešní době bývá styl, který hrají, nazýván dark mystic music nebo také dark metal a musím přiznat, že jedno z polsedních CD - the Book zahrnuje více stylů než jen black metal. Tak jsem s napětím očekával, s čím Root vyrukuje na koncertu.

Většina lidí se natlačila těsně před podium a já politoval K.H.Roudenského, který měl v tomto kotli pořizovat obrazové záznamy. Monotónní dunění ustalo, na podium se dostavili Root a chopili se nástrojů. A už tu máme slovutného profesora démonologie a frontmena Big Bosse, třímajícího černou knihu dekorovanou stříbrnou kozlí hlavou. Kniha skončila na velké rohaté lebce, která posloužila výtečně jako stojánek a Root spustili první věc. Po ní následovalo přivítání s nadšeným publikem a několik poznámek na hledání klubů v Plzni. Root asi cestou trochu zabloudili. To, co následovalo, byla na poměry plzeňských klubů poměrně velkolepá podívaná. Big Bossova rozmáchlá gesta, léty vyškolený hlas a projev brzy přivedly fanoušky k varu. Uprostřed tohoto varu byla k vidění "postavička" K.H.Roudenského, který si zjednával respekt mezi černooděnými vlasatci a nerozpakoval se pro dobrou fotografii vylézt na všelijaké vyvýšeniny, nebo naopak poklesnout na kolena. Po první čtvrthodině vystoupení se kytarista Blackie napil ze záhadné lahvičky (později jsem její obsah identifikoval na svých šatech jako něco, co velmi připomíná lehký topný olej), aby v dalších chvílích mohl vychrlit, za pomoci již připravené plápolající pochodně, pekelný oheň ze svého chřtánu a ožehnout jím nepřipravené první řady. Mě osobně plně zasáhla druhá salva ohně, po které jsem byl od hlavy až k patě poprskaný olejem. Jiné pyrotechnické kousky, které zaplnily Lampu odérem pekelné síry, na sebe nenechaly dlouho čekat a Big Boss nechal vesele chrlit sprchy jisker přímo na podiu. Co se týče hudby, mírně mě Root zklamali. Čekal jsem více hudebních nápadů a méně, téměř ryze, black metalových písniček. Nebýt show, která celý výstup doprovázela, asi bych se chvílemi i dost nudil. Ale to je jen můj názor, věřím, že ten večer byla v Lampě většina účastníků naprosto uspokojena právě vystoupením Root. Celý koncert mně splynul do jedné mlhavé šmouhy, plné ostrých kytarových riffů kytaristy Blackieho a basáka Igora, kvalitního Big Bossova hlasu a murmuru (pozn. autora: to je takový ten typ metalových zpěvů, kterým říká K.H.R. "blití":o), kterou rozetnula zhruba uprostřed neplánovaná přestávka způsobená technickými potížemi s Blackieho kytarou. Závěr patřil i několika málo českým písničkám, například songu Šest šest šest ze zlatého fondu skupiny.

Určitě to byl pro mě nevšední zážitek, na který budu ještě dlouho vzpomínat. Koncert byl žánrově barevný a každý, kdo zavítal ten večer pod střechu Divadla pod Lamou, si přišel na své, a tak jsem se s uspokojivým pocitem vydal temnou deštivou nocí k zastávce nočního autobusu.

RIP (r.i.per@email.cz), foto: K.H. Roudenský

Stejný koncert - jinýma očima: http://www.volny.cz/vitnovak/Akce/REI/rei.htm

více o skupinách:
http://endless.ind.cz
http://www.redblack.cz/root
www.redblack.cz/insania

 
HOME
UP