Home
Noviny
Kultura
info

 

ARBES


zajímavosti  - rozhovory pro radost

 

pátek 14.7. 2000 - kulturák INWEST

Plzeňského koncertu Gamma Ray, se účastnily dvě předkapely. Díky shodě okolností se nám podařilo prohovořit s oběma. Takže až přelousknete rozhovor s Arbesem, můžete se vrhnout na spolek se zajímavým názvem Krleš.



Redakce: Takže na rozehřátí. Odkud jste, jak dlouho fungujete, prostě představte kapelu.

Arbes: Kapela hraje asi tak pět nebo šest let, ale v týhle sestavě asi tak dva roky. Taky hrajeme něco jinýho, od tý doby, co přišel kytarista Josef Pospíšil. Předtím to bylo až trošku do poprocku, teď je to víc nadupaný.

Redakce: A odkud jste?

Tak různě, z Plzně a okolí, z Kralovic...

Redakce: Jak jste spokojený s dnešním vystoupením, jak s vám hrálo?

Jak to vidím já, bylo to super, lidi byli skvělý. A navíc, my nehrajem tadyten speed, a přesto reagovali dost dobře... No, byla to naše první takhle velká akce.

Redakce: Já, abych se přiznal, jsem vás viděl různě na plakátech, ale nikdy neslyšel. I dneska tu měl původně hrát někdo jinej, ne?

Měli tu hrát 0609, Area 51, ale nakonec jsme tu z předkapel my a ještě Krleš. Ty 0609, to je nějakej bejvalej MacBeth, spíš synťáky a tak. Ty tři předkapely, to by bylo asi moc dlouhý. Navíc by se sem asi nehodili...

Redakce: Docela mě překvapily ty různý přesuny, my jsme přijeli na výstaviště, tam ani noha, tak jsme to půl hodiny hledali...

No, on v tom byl tenhle tejden děsnej zmatek, pořád to přesouvali sem a tam, až teprve ve středu něco říkali v rádiu, ale jinak ticho po pěšině. I s aparátem byly problémy. Nakonec jsme hráli na ten, co přivezli Krleš.

Redakce: Takže na nástrojovku Gamma Ray se vám nepoštěstilo si zahrát?

To sice ne, ale zato když si náš bubeník zapomněl stoličku, tak mu ji bicman od Gamma Ray bez problémů půjčil. Akorát, že byla moc malá. Každopádně je to ale pro nás čest, zahrát si před takovouhle kapelou. Doufáme, že to bude takovej rozjezd. My hrajeme normálně po zábavách, tam na tebe přijde tak sto padesát, dvě stě lidí, ale to jsou většinou místní, známí, prostě takový to zdravý jádro. Takhle máme možnost představit se před lidma z celý republiky. My, když hrajeme, tak vždycky s nějakejma třema čtyřma kapelama, aby lidi nemuseli celej večer poslouchat jenom jednu.

Redakce: Taky na víc kapel přijde víc lidí.

Samozřejmě. Každá kapela za sebou táhne určitej vocas lidí, a ty potom třeba přijdou příště i na některou z těch ostatních. Proto pořádáme takový minifesty. Nejhorší na lidi je asi Praha, tam je to pro metal úplně zabitý.

Redakce: Vaše oblíbený kapely?

Zpěvák Jarda Novák: Sepultura, Pantera... Basák Pavel Vaněk : Therion, Dimmu Borgir, Helloween... Kytarista Josef Pospíšil: Klasiku. Iron Maiden, Metallica, Gamma ray, Helloween...

Redakce: Slyšel jsi ten koncert Metalliky s tím symfonickým orchestrem, jak se ti to líbilo?

Podle mě je to výborný, ale nebyli první. Začali s tím Rage a pak se to rozmohlo... Já osobně jsem se zasek na tý černý desce z jednadevadesátýho a spíš mi sedí ty starší - Justice...

Redakce: Já mám od nich nejradši Master Of Puppets...

No, ta je taky vynikající. Tyhlety kapely jsou základ pro celou kapelu, to berem tak nějak všichni. Zpěvák: Já bych si teda ještě prosadil tu Panteru..., voni to sice nemaj rádi, ale...

Redakce: Někdy bejvá problém, pokud každej poslouchá něco jinýho, že to v kapele neklape...

Arbes: Zase na druhou stranu ty různý vlivy tu muziku zpestřujou a každej tam přináší něco novýho a pokud se dokážou shodnout, tak to docela dobře funguje.

Redakce: Kolik vás teda je? Jenom tři? Vlastně ještě bubeník...

Ne, nás je šest, máme tři kytary, Iron Maiden se teď po nás začali opičit...

Redakce: Co mě tu nemile překvapilo, byl zvuk, je to docela koule.

No, ten zvuk je děsnej, Gamma Ray tady vevnitř ani nechtěli hrát, zato tím výstavištěm byli nadšený. Jenže holt to počasí...

Redakce: Jak jste na tom se studiovými počiny, máte nějakou nahrávku?

Máme jedno demo, ale je to víceméně pracovní, spíš jenom tak pokud chce třeba majitel klubu slyšet, co hrajem. Je to jen tak narychlo spíchnutý, mezi lidi to moc nepouštíme, chystáme se v dohledný době nahrát něco oficiálního.

Redakce: Jak dlouho jste to nahrávali?

Asi padesát hodin čistýho času i s masteringem a mixáží. Hrací doba je tak padesát šedesát minut.

Redakce: Ještě mi na závěr řekněte celou sestavu kapely.

Takže: Kytara - Josef Pospíšil, baskytara - Pavel Vaněk, zpěv - Jarda Novák, kytara - Miroslav Škodroň, bicí - Jiří Kočí, kytara - Roman Šnajdr.

Redakce: Díky za rozhovor.



TJ
 
HOME
UP