Home
Noviny
Kultura
info

 

KABEŠ, BRABENEC - "PLASTICI"


zajímavosti  - rozhovory pro radost

 

Rozhovory s členy skupiny Plastic People of the Universe s p. Kabešem a Brabencem po promítání filmu Plastic People of the Universe na Finále 2001:


K.H.R.: Mohl byste něco říct o nové desce Plastiků?

Kabeš: Novou desku jsme dotočili (již je na pultech) repertoár je vlastně z loňska, ještě s Mejlou (Milan Hlavsa), akorát jsme to trošku upravili, protože Mejla si nevěděl rady s některými věcmi z důvodu své nemoci. Jsou tam úplně nové písně a ještě kvůli koncertům staré vykopávky, jako je Samson, Mladý holky atd.

K.H.R.: Co byste řekl k sestavě Plastiků na novém CD?

Kabeš: Sestava ... basovou kytaru jsme záměrně nenahrazovali jednou personou ale je taková alternativně pojatá - kontrabas - občas Eva Turnová, občas tam hraje kytarista na basu.

K.H.R.: Máte pocit, že se underground zase vrací na scénu? Dříve měly kapely potíže s bolševikem, dnes již tento systém není, ale jsou zase problémy s konzumností, takže kapely musí opět do "undergroundu".

Kabeš: Underground funguje, to není o tom, kdo kam může nebo nemůže, to je o způsobu života, který vedeme.

K.H.R.: A co nějaká nová hudba, která se Vám líbí?

Kabeš: Já jsem teď začal hrát v kapele s Martinem Šulcem a Alfrédem. To je zakladatel "Umělé hmoty" a měli jsme 26. března 2001 premiéru v Praze a hrát tam se mi docela líbí - já normálně skoro nic neposouchám tady z té scény.

K.H.R.: Ještě poslední - vzkázal byste něco Petru Jandovi?

Kabeš: No, já myslím, že ani ne. (smích)




K.H.R.: Co říkáte kulturní situaci, slyšel jste nějakou kapelu, která by Vás zaujala?

Brabenec: Já jsem vždycky dost vytížený vlastními věcmi, takže toho moc nestihnu, a navíc jsem půl roku v Kanadě a půl roku tady a moc toho o tom nevím. Novou kapelu jsem uváděl, jsou to tak tři neděle nebo měsíc (konec dubna 2001), je to kapela kterou založil Martin Šulc s Alfredem z někdejší "Umělý hmoty" a jmenuje se nějak strašně podivně, něco jako Alfredošulce. Hraje s nimi náš Kába (Kabeš) a myslím, že je to velice slibná nová kapela, dobré texty a pěkná svižná muzika.

K.H.R.: Kdybyste nám mohl říct tu historku o obézním indiánovi, kterého jste potkal v Kanadě? Myslím, že to bylo v souvislosti s tím, jak jste navrhoval nějaké golfové hřiště, jak jsem se dočetl v českém denním tisku.

Brabenec: Ten článek byl špatný, já jsem jako ekolog zásadně proti golfovým hřištím, protože několik bohatých lidí potřebuje 100 ha pralesa, aby si mohli zahrát golf a tihle bohatí lidi mě nebaví a nebudou bavit nikdy. Já jsem dělal minigolf, který byl pro důchodce a to mezi barákama, kde bydleli. To bylo jediné, kdy jsem se takové věci přes svou zahradničinu zúčastnil. Ten tlustý indián byl můj nájemce. O indiánství nevěděl vůbec nic a já ho vodil po pralese a učil ho znát kytky, ptáky a vůbec ty indiánské věci. Vykládal jsem mu celou historii jeho národa - on strašně pil od čtrnácti a ve 47 letech se rozhodl, že to zasekne. Je to skvělý chlápek a myslím, že jsme doteďka přátelé, jmenuje se Charlie Haken a z nějakého důvodu si oblíbil Čechy.

K.H.R.: Setkal jste se se šamanismem a jeho výsledky léčení u indiánů. Já jsem slyšel, jak šaman zachránil indiánské dítě před astmatickým záchvatem, když si lékaři už skoro nevěděli rady.

Brabenec: On ten šamanismus funguje. Má vynikající výsledky v léčbě alkoholiků a narkomanů - ono je třeba uvědomit si jednu věc, že naše civilizace (evropská) má za sebou nějakých přiblblých tisíc let, ale některé kmeny - konkrétně na západním pobřeží - žijou na stejném místě osm tisíc let. My si tady vyprávíme o egyptských pyramidách, které jsou staré pět tisíc let, ale oni měli v té době už promáknuté léčitelství, uměli kytky a měli kulturu, která je sdělovaná bez písma, což je důležité, protože my máme spoustu knížek a v každé je nějaká chyba. Tahle sdělovaná kultura je podle mně daleko vážnější než ta písemná, protože má míň omylů.

K.H.R.: Co tedy soudíte o neustálé výstavbě nových silnic?

Brabenec: Podle mne by měla auta z měst úplně vypadnout. Už jsou dávno alternativní řešení dopravy, výbušný motor už je dávno překonán. Ten udržují už jen koncerny. Jsou vynalezená auta nejen na elektřinu, ale i na vodík a na vzduch a je to prostě jen otázka kšeftu. Navíc takové město jako je Plzeň se dá přejít pěšky za pár minut. Praha taky. My žijeme v temném středověku, středověk byl proti tomu světlá doba!

K.H.R.: Děkuji Vám za rozhovor.




Všechny rozhovory z Finále 2001 se odehrávaly ve foyeru kina Elektra po skončení promítání filmového dokumentu "Plastic People of the Universe". Po skončení produkce proběhla velmi hezká beseda s diváky, na které byla většina tvůrců filmu a již zmiňovaní členové Plastic People pan Kabeš a pan Brabenec.
Za celou besedu jedna hezká historka, jak si pan Brabenec jednou spletl nejen města, ale i kontinenty, když nastoupil v jednom kanadském městě, kde žil v nucené emigraci do taxíku a řekl řidiči: "na Mírák". Řidič pochopitelně spustil anglicky, načež mu Vratislav Brabenec řekl: "Tak jako ty, veksláku, anglicky umim taky". Teprve když se tohle opakovalo u asi šestého taxiku, tak si ve své navátosti svůj omyl uvědomil.
Takže zbývá dodat, že film i beseda byly velmi zdařilé, na anketní otázku "Líbil se vám festival?" zněly všechny odpovědi kladně, takže je není třeba rozepisovat.
Všem, kdo neměli možnost vidět dokument Plastic People of the Universe, doporučujeme jeho návštěvu, jedná se o úžasnou záležitost. Podporujte všechny české filmy, ať nám hodně vzkvétají.

Květomil Habr Roudenský



 
HOME
UP