Home
Noviny
Kultura
info

 

P. SUCHÝ


zajímavosti  - rozhovory pro radost

 

Rozhovor s režisérem p. Suchým (seriál ČR Bigbeat a mnohé jiné aktivity týkající se hudby).


K.H.R.: Letos se uváděl na festivalu (Finále Plzeň 2001) cyklus Bigbeat. Jaký to mělo ohlas?

Suchý: No, nechodilo tam moc lidí. Mám pocit, že to bylo moc brzo po uvedení v televizi. Ale ti, co tam přišli, tak proto, že je to zajímalo. My jsme to dělali tak, že to byly sestřihy, výběry z celých dílů, které se vázaly k hostům z jednotlivých večerů. Pozval jsem spoustu muzikantů a hostů. Za všechny jen Vladimíra Mišíka, Radima Hladíka, na slovenský díl Mekky Žbirku a režiséra Tomáše Vorla, který to tak zpovzdálí všechno sledoval. Doufám, že to někoho zajímalo.

K.H.R.: Jak se Vám líbil film Plastic People of the Universe?

Suchý: Viděl jsem, líbil se mi, jediné co na tom je... že si člověk připomene Mejlu Hlavsu... Filmů o Plasticích bylo uděláno hodně, ale dneska v tomhle filmu jsem hodně zaznamenal, jak tehdejší moc zničila ty domy, ve kterých se to odehrávalo. To pro mně bylo nejsilnější, protože všechny ostatní informace jsem znal jak z bigbeatů, tak z jiných dokumentů a už jsem se nedozvěděl nic nového, ale ty domy, to je opravdu síla.

K.H.R.: A film, který Vás nejvíce zaujal?

Suchý: Film, který mě zaujal nejvíc, jsou Oběti a vrazi. Já jsem totiž byl celý leden, únor a část března mimo republiku a v té době byla premiéra tohoto filmu Andrey Sedláčkové, která se nepohybuje mezi pražskými filmaři, protože je z ciziny. A tak o tom filmu bylo takové divné ticho - mě nadchlo to, že film je normální, kompaktní, drží pohromadě, navíc tam Roden předváděl věci, o kterých si někteří čeští herci můžou nechat jen zdát.

K.H.R.: Myslíte, že se změnila dramaturgie celého festivalu nějakým zásadním způsobem od předchozích ročníků?

Suchý: No, dramaturgie je jasná. Celá produkce českých filmů - prostě super. Potom školní a televizní věci, dokumenty, konečně se to rozdělilo na to, že si Honza Burian uváděl své dokumenty, z nichž některé byly zařazeny do hlavní soutěže, protože jsou celovečerní. Každopádně celý tento festival má lidský rozměr a je velmi dobrý - velice záslužná činnost.

K.H.R.: Díky za rozhovor.



Květomil Habr Roudenský



 
HOME
UP