Home
Noviny
Kultura
info

 

TVÁŘ ČESKÉ MALBY 19. STOLETÍ


navštívenky

 

(Sedmdesát tvůrců klíčové epochy našeho umění)

Západočeská galerie v Plzni spravuje početný sbírkový fond uměleckých děl od středověku po současnost. Od uzavření budovy Západočeského muzea počátkem roku 1986 neměla galerie vlastní stálou expozici sbírek. V úvahu přicházely dva typy expozice - stálý výběr děl patřících galerii nebo komplexnější pohled na určité časové období. Volba padla na druhou alternativu s tím, že sbírky budou postupně představovány veřejnosti přibližně ve dvouletém intervalu formou stálé expozice.

V prosinci roku 2000 byla otevřena první část stálé expozice Západočeské galerie v Plzni pod názvem "České malířství 19. století", kterou doprovází obsáhlý katalog zpracovávající sbírku malby. Je nutno podotknout, že se jedná o první vědecký katalog vydaný Západočeskou galerií od jejího založení v r. 1954. Velmi kvalitní soubor obrazů 19. století představuje ucelený pohled na malířství předminulého století a jsou v něm zastoupeni takřka všichni hlavní představitelé jednotlivých uměleckých směrů, proudů a etap. V expozici je představována naprostá většina klíčových umělců (J. Navrátil, rodina Mánesů, K. Purkyně, J. Čermák, A. Kosárek, V. Brožík, A. Chittussi, J. Mařák, M. Aleš aj.), ale i autorů jinak podstatných a důležitých (H. Ullik, E. K. Liška, J. Skramlík, F. Urban, K Rašek a další). Ve vystavovaném celku mají své místo i autoři tzv. regionální jako A. Němejc, V. Kroupa, F. Sequens nebo v katalogu reprodukovaní J. V. Leba či J. Herzog.

Expozice představující na sedmdesát autorů českého malířství 19. století a téměř devadesát děl (více vzhledem k prostorovým možnostem nebylo možno uplatnit) potrvá ve výstavní síni Masné krámy  dle našeho názoru do konce roku 2002. Poté by měla být instalována další část stálé expozice ze sbírkového fondu galerie, zahrnující malířství přelomu 19. a 20. století.

Ludislava Tomková
 
HOME
UP