Home
Noviny
Kultura
info
 

PLZEŇSKÁ ROZHLEDNA CHLUM JE OPĚT V PROVOZU


zajímavosti  - kam na výlet



ChlumChlumChlumChlumChlumChlum

Rozhledna na Chlumu byla postavena roku 1929 a restaurace, jenž zde stála až do roku 1998, o dva roky později. Výstavbu financoval klub Československých dělnických turistů a to zejména ze členských příspěvků. Stavba dostala jméno po tehdejším primátorovi města p. Pika.

Před druhou světovou válkou byly na Chlumu i dva skokanské můstky pro lyžaře a ty zde stály až do roku 1951. Během druhé světové války prosperovala rozhledna nejvíce. Správcem byl pan Krbec a zaměstnával 7 číšníků. Voda se v tehdejší době dovážela ze studánky, která pramení 70 metrů pod vrcholem kopce. Od roku 1993 je zde zaveden vodovod. Po válce se rozhledna pronajímala a měnili se i její majitelé. Mezi vlastníky patřili Potraviny, Bukovská papírna a na konec Slavii VŠ.

V "68" byla rozhledna obsazena ruským vojskem. Po roce 68 se zde mění nájemníci a pronajímá se i k soukromým akcím, jako byly například motosrazy.

Věž je vysoká 22m a můžeme z ní vidět: Můstek, Ostrý, Koráb, Čerchov, Přimdu, Krašov a nezapomenutelný pohled na celou Plzeň.

V roce 1996 koupil pozemek, na kterém věž stojí, soukromý majitel. Poté byla vyhlášená soutěž na projekt, který měl v plánu vystavět zde hotelový komplex. Ten byl ale zamítnut stavebním úřadem. V letošním roce byla rozhledna opět otevřena pro veřejnost. Měla by zde vzniknout restaurace a počítá se i s celoročním provozem. Během příštího roku se má zrekonstruovat věž a začít výstavba restaurace.

Pravidelně je rozhledna otevřena každou sobotu a neděli od 10.00 do 18.00. Cena vstupného činí 20 Kč za osobu. K rozhledně vede i příjezdová cesta, avšak většina návštěvníků dává přednost příjemné procházce lesem. Na vrcholu je čeká nejen krásný pohled na celé okolí, ale i občerstvení s příjemnou obsluhou.

Alík
 
HOME
UP