Home
Noviny
Kultura
info

 

SOUTĚŽ AMATÉRSKÉ FOTOGRAFIE

navštívenky

 



Amatérským fotografům a příznivcům tohoto umění není třeba dlouze představovat dnes již každoroční soutěž KS Esprit, která je vyhlašována vždy na jaře v březnu a vyhodnocena erudovanou porotou v červnu. Poté se nejzdařilejší snímky vystaví v galerii Esprit.


Porota, ve složení PhDr.Věra Matějů - zástupkyně šéfredaktorky časopisu Fotografie magazín, Josef Fidler - Fotoinva Klub, Václav Hynčík - fotograf a majitel reklamní agentury David a Jakub, Renata Holmanová - produkční KS Esprit, rozhodně neměla lehkou úlohu. Nakonec však rozhodla takto:

1/ Kategorie - Makrofotografie
cena - Jaroslav Ret: Orange; Jeřabiny
čestné uznání - Zdeňka Štěpánová: List citrovníku



2/ Kategorie - Krajina, příroda
cena - Pavel Süssenbek: Podzimní Vydra
cena - Milan Koranda: Intimní osvětlení
čestné uznání - Ladislav Vogeltanz: Panorama z Českého lesa I,II,III



3/ Kategorie - Město Plzeň
cena - Marie Mourková: Křižovatka "U Mrakodrapu"



4/ Kategorie - Zátiší
cena - Eva Bláhová: Vejce I,II



5/ Kategorie - Portrét, lidé, rodina
cena - Marek Vaníček: Domorodec



6/ Kategorie - Dokument, reportáž
cena - Petr Duchek: Malý prodavač



7/ Kategorie - Experiment
čestné uznání - Jiří Srna MUDr.: Za velkého sucha; Letní dívka



Fotografie jako fenomén moderního výrazového prostředku přitahuje pozornost stále většího počtu obdivovatelů. Technická vyspělost a netradiční metody zpracování "hází rukavici" nejen profesionálům, ale i amatérům. Význam slova amatér se časem trochu posunul od původního smyslu a dnes má v našem slovníku nádech něčeho "neseriozního", co nemá příliš velkou váhu. V souvislosti s touto soutěží se mi zdá nazývat autory amatéry skoro "nepatřičné", protože úroveň některých děl bezesporu přesahuje rovinu amaterského přístupu.

Chtěla bych vám představit jednotlivé vítěze trochu blíže. Poskládat z útržků rozhovorů obraz lidí, kteří si vybrali za svého koníčka fotografování, mají výtvarné cítění i technické zkušenosti. Ještě před tím, než jsem se do této práce pustila, jsem ovšem netušila, jaký tvrdý oříšek to bude. Mělo mě napadnout již dříve, že lidé, kteří hledají tiše místa, situace, tváře aj., aby je zachytili do okýnek filmu, promlouvají právě tímto způsobem. Není proto divu, že povídat o sobě a odpovídat na otázky, je pro ně příliš "komlikované". Doufám, že se mi přesto podaří nepatrně přiblížit tyto autory veřejnosti. Jednou za měsíc si zde můžete najít pár vět o každém z nich. Cyklus bude pokračovat až do vyhlášení dalšího ročníku Amatérská fotografie 2001 v KS Esprit.



J. Žembová











 
HOME
UP