Home
Noviny
Kultura
info

 

BETLÉM U VŠECH SVATÝCH


navštívenky


obhlídka betlémazrestaurovaný obrazJosef Kabát přednáší o historii betléma

Na půlnoční 24.12. 2001 byl v roudenském kostele vystaven zrestaurovaný obraz Betlémské krajiny, který je součástí místního betléma.

Tyto Jesličky byly odloženy od šedesátých let pod kruchtou, kde se na nich podepsalo vlhko, a jejich stav si díky tomu vyžádal odbornou opravu. Celého nápadu zrestaurování se ujalo v roce 2000 sdružení aktivistů a přátel kostela Všech Svatých (SAP) a v roce 2001 zaplatila restaurátorské úpravy na obrazu členka SAPu Dr. Hana Gerzaničová. Práci samotnou pak provedl restaurátor p. V. Hurta. V současné době probíhá jednání s keramiky o opravě stávajících a doplnění chybějících figur. V příštím roce se počítá se znovuvytvořením plastické krajiny s jeskyní, ve které byly umísťovány jesličky.

Betlém se skládal z již zmiňovaného obrazu, krajiny s jeskyněmi a figurek svaté rodiny, pastýřů, tří králů a příchozích, o vzniku betléma není mnoho známo, se vší pravděpodobností vznikl za první republiky. Samotný obraz je dílem malířky Jarmily Kepkové a je z roku 1937. Obnova celého betléma je naplánována do roku 2003.

K.H. Roudenský
 
HOME
UP