Home
Noviny
Kultura
info

 

ANTIDISKOTÉKA JIŘÍHO ČERNÉHO V HIFIKLUBU


navštívenky


FOTOREPORTÁŽ - Hifiklub - náměstí Republiky - 22. 10. 2001

Zvukař měl plné ruce práceHifiklub má své specifické kouzloPozorně naslouchající publikumBavící se publikumPosluchači o přestávce prochází po výzvě J. Černého jeho sbírku a vybírají, co by ještě rádi slyšeliPozorně naslouchající publikum

Hudební publicista J. Černý, známý z mnoha pořadů nejrůznějších medií, dělá už léta oblíbený pořad zvaný "Antidiskotéka", kde "pouští" zajímavé nekomerční nahrávky převážně alternativního směru, doplněné o zasvěcený výklad. Jak sám říká o založení těchto produkcí: "tyhle pořady jsem začal dělat před třiceti lety, v září 1971, protože od roku 1969 už nebyla možnost vystupovat v rozhlasovém pořadu "Houpačka" a přišlo mi hloupé psát pořád o nějaké muzice, kterou nemají lidé možnost nikde slyšet, tak jsem se rozhodl, že jim to budu hrát v klubech.

Jinak kromě vynikajících "Antidiskoték" doporučuji všem milovníkům hudby neobvyklých žánrů další jeho rozhlasový pořad, a to "Samomluvy s hudbou" a "Libeček", které pravidelně uvádí Český rozhlas 2 Praha.

J. Černý rozmlouvá s posluchačkamiO půvabné dívky nebyla v plzeňských klubech nikdy nouzeJ. Černý osobně

Rozhovor s hudebním publicistou Jiřím Černým po skončení jeho pořadu "Antidiskotéka" v Plzni 22. 10. 2001.

KHR.: Pane Černý, jaké jsou ohlasy posluchačů na vaše rozhlasové působení?

JČ.: No, pořad "Libeček" dělám krátkou dobu, teprve osm týdnů, to se ještě ukáže... ... ale jinak mi někteří posluchači píší.

KHR.: A co samotný systém rozhlasu, v dnešní poněkud "přetechnizované" době?

JČ.: Já mám rozhlas velice rád, mnohem radši než televizi, protože při poslechu rozhlasu se člověk více soustředí na zvuk, není rozptylován obrazem. Rozhlasový posluchač má šanci, díky tomu, co poslouchá, být víc sám sebou, rozumět svým pocitům...

KHR.: Kapela, která vás v poslední době nejvíc zaujala?

JČ.: - Asi těžko bych mohl jmenovat jednu jedinou, jsou kapely které mi už několik let zajímají, to je třeba:"Vltava, Majerovy brzdové tabulky, Čechomor, Pavlicův Hradišťan - v té zmenšené podobě, Jablkoň a Rale"... to je taková moje "první liga".

KHR.: Jak vnímáte prostor dávaný alternativní hudbě v Českých médiích?

JČ.: Poměrně velký prostor má na "Vltavě" (ČR 3), tím to ale, pokud jde o rozhlas, skoro končí, v televizi občas v pořadech okolo půlnoci...a tak v době běžného vysílání se alternativní hudba k posluchači skoro nedostane, ti, kteří tento druh hudby poslouchají i bez těchto médií, si ji můžou vyhledat i hluboko po půlnoci, ale ti, kteří ji neznají a mohli by s ní být seznámeni z důvodu své příští volby pro případný poslech tohoto žánru, nemají prakticky možnost se s ní seznámit. Ve čtvrtek 25. 10. 2001 bude v televizi uvedena hudební lahůdka , film režiséra Jima Jarmusche "Year Of Horse" (Rok koně) který zachycuje turné Neila Younga a jeho dop. skupiny Crazy Horse v roce 1997... Je to jeden z nejlepších celovečerních filmů, nejen o rockové muzice, ale vůbec i o životě s hudbou.

KHR.: Děkuji za rozhovor

JČ.: Není zač

K.H. Roudenský

 
HOME
UP