Home
Noviny
Kultura
info

 

VYNIKAJÍCÍ VÝROBEK ROKU 2002


navštívenky


Městský mobiliář - autor Karel CižmářEkologický kabinový motocykl - autor Mgr.A.Ladislav ŠkodaRuční Invalidní vozík - autor Dušan JargašLehký nákladní automobil - autor B. NovotnýDiplomní projekt Viktora ŠašinkyPodlahový vysavač Cube - autor David Crla

Galerie Jiřího Trnky na náměstí Republiky nabízí do 27. července výběr z toho nejlepšího, co v minulém roce stvořily nápadité hlavy a šikovné ruce českých designerů. Mezi vystavujícími můžeme najít jak ostřílené veterány pracujícínapříklad pro velké automobilky, tak nové talenty pravě opouštějící ochranná křídla uměleckých průmyslovek, jejíž příspěvky dávájí na srozumněnou, že nastupující generace návrhářů se rozhodně neztratí.

Polokřeslo Signum Alfa od Davida BartákaInterier galerieUkáyky designu sklářských výrobkůNávrh interieru Škody SuperbNávrh tuningu Octavie a Fabie - autor F. PelikánAutotrenažer - hračka - autor Michala Havlíčková

Výstavené návrhy zahrnují široké spektrum odvětví, od automobilového průmyslu, přes nábytkářský, oděvní, sklářský až třeba po zdravotnictví. Můžeme tu tak vedle sebe objevit návrh jak ekologického kapotovaného motocyklu nebo užitkového vozidla, tak i prvky městského mobiliáře společně s vydařeným návrhem parkového osvětlení respektujícího charakter přírodního prostředí. Velmi zajímavě působí také neotřelý, ale přitom kompaktní design ručního invalidního vozíku respektujícího potřeby uživatele od Dušana Jargaše nebo ratanová vana Jana Čtvrtníka.

Aniž si to uvědomujeme, design výrobků je věcí, která je nedílnou součástí našeho běžného života. Snad proto si málokdy položíme otázku, kolik práce a duševního úsilí stojí za dokonalým tvarem nové Fabie, Octavie, moderního kancelářského nábytku či třeba obyčejné rychlovarné konvice. Většinou jen v případě, pokud při jejich užívání pociťujeme nepohodlí nebo na nás působí jinak nepříjemně. Úkol průmyslového návrháře je o to těžší, že musí respektovat nejen estetické kvality, ale i užitnou hodnotu produktu, která zpravidla hraje hlavní roli. Spojit příjemné s užitečným není vůbec jednoduché, přesto výstava v Trnkově galerii dokazuje, že se to českým designérům často daří na výbornou.

Tomáš Javorský

 
HOME
UP