Home
Noviny
Kultura
info

 

OTEVŘENÍ NOVÉHO DIVADLA DIALOG


navštívenky


19.9. Klatovská 11, Plzeň

Po nucené výpovědi z tradičního divadla plzeňských ochotníků v Měšťanské besedě, kde začala celková rekonstrukce celé budovy, se podařilo zajistit nové prostory pro sídlo ochotníků. Za velké podpory města a firmy Stavomontáže se s přispěním dobrovolníků jednotlivých souborů, z  nichž se skládá PNS, podařilo v rekordním čase rekonstruovat vhodné prostory. Je mnohdy nespravedlivé do mála vět shrnout obětavé úsilí lidí milujících prkna, jež   znamenají mnoho odříkání a práci zdarma pro druhé i pro realizaci svých záměrů.

K tomu nám řekli na mikrofon ochotničtí činovníci a hosté:

Kamila Komorousová, předsedkyně Plzeňské neprofesionální scény /PNS/ sdružující na 12 souborů různých žánrů:
Celou rekonstrukci provedla firma Stavomontáže, která je majitelem objektu a která nám tyto krásné prostory pronajala. Práce k zabydlení si děláme sami, brigádně. Pracovalo tu ke stovce lidí. Velkou úlohu sehrálo město Plzeň, které darovalo 700 000 Kč ­ a MY mu skládáme velkou poklonu. Na zbytek vybavení si musíme vydělat vstupným. Po skepsi z vyhazovu z Besedy se soubory rozhýbaly a dokonce připravily bohatší repertoár, a proto předpokládáme, že diváci si nás najdou, protože na listopad jsou připraveny nové premiéry. Nejstarším spolkem je divadlo Propadlo s více jak devadesátiletou tradicí. Následuje pak PNS s rokem založení 1949.

Repertoár bude obdobný, ale novinky máme nachystány. Večery s muzikou, představení pro děti, školičky pro malé divadelníky. Prostě máme v plánu využít co nejvíce času celého dne. Dnes mezi nás přišel i náměstek primátora pan Rödl. Z důvodu nemoci se však omluvil vedoucí OK pan Líbal.

Kontakt: tel. 0604 653458 K. Komorousová
019/ 7235290

Lenka Pekařová, tajemnice PNS a také členka hudebního tělesa, které zajistilo podbarvení atmosféry.
Největší práci na poli diplomacie odvedla Kamila a na mě "zbyla" organizace různých činností, přesouvání peněz a "manipulování" vším, co přispěje k otevření tohoto divadelního stánku. Mám plány i na spolupráci s profesionálními herci, zvát hosty, hudebníky, vést kroužky dramatické výchovy.

Máme mezi sebou pomocníka z DJKT pana Jakuba Zindulku, který nám pomáhá radou i praktickou prací a je takovým pojítkem mezi ochotníky a profesionály.

Kontakt: 0607 711 585

Marek Dolejš, vedoucí kapely, která zatím nemá jméno, kytara, zpěv, foukací harmonika, flétny



Dnes jsme hráli jako vůbec první v nových prostorách Dialogu. Hrajeme od letošního ledna zatím v devíti lidech.
Sestava: Standa Gajer-akustika, cimbál /Šestka/, Ivoš Kopecký- el. kytara, zpěv /Panickey strach/, Martin Mach-buben /Kudy kam, Citadela,/ Lenka Pekařová-flétny, zpěv, Lenka Neklová-flétny,zpěv /Šestka/, Bára Polívková-zpěv, Bohouš Kašík-basa /Panickey strach/, Vláďa Dušek-konga,perkuse/Slepá kolej/.

Hráli jsme na Historickém víkendu díky Lence Pekařové. Repertoár se nám rozrostl a jsme schopni hrát již celé vystoupení. Styl bych charakterizoval jako folkrocklor, což znamená, že používáme takové lidové texty, které mají co říct. A také Kainara a Floriana.

Pozveme internetové surfaře na 1.10. do Hifi klubu, který je na náměstí a pak na pivní slavnosti 15.-16.10. Hráváme v hospodě Pod kopcem.

Jakub Zindulka, profesionální herec DJKT, a srdcem ochotník
Jsem prostě profesionál, který má rád amatérské divadlo, a to mě přivedlo ke spolupráci s Dialogem. Ale nepovažuji se za spojovací článek s DJKT. Je to spíš duševní hygiena, kterou prodělávám v práci pro ochotníky, a jakási seberealizace. Jsou tu lidé, kteří hrají s nadšením a ne pro peníze.

Rýsuje se spolupráce s profesionály, které jsem pozval ke zpestření. Prostor sám o sobě neznamená nic. A tak je na lidech vdechnout těmto hezkým cimrám ducha. Přitáhnout lidi, mladé a vysokoškoláky, kteří do neprofesionálních divadel moc nechodí. Musíme tu udělat pestrou nabídku. Např. pohybové divadlo. Také je možnost poloprofesionalizace s důrazem na výchovu herců. Udělat širší záběr a to od divadla experimentálního po klasické či autorské. Musíme tu hrát zajímavé tituly, které si např. nemůže dovolit DJKT. Tady je pole volné a neobsazené. Podmínky tu nyní jsou.

Při hledání prostor udělala velký kus práce Kamila, ale paradoxem je to, že jsme hledali místo v městských budovách a nešlo to, přestože magistrát odvedl dobrou snahu i finanční dar. A nakonec jsme zjistili, že soukromé nemovitosti jsou cestou, která může nastartovat tzv. mecenášství. A tím v konečném důsledku to je vše levnější, protože přispěl podnikatelský sektor v podobě Stavebních montáží. Městu i firmě patří velké poděkování. Město dalo velký peníz, ale z pohledu investice menší a ukazuje to cestu, jak muže město, tedy městské společenství, fungovat. Kdy za relativně malé peníze se dalo dohromady to, co má pro Plzeň poměrně velký význam.

Chci popřát divadlu mladé lidi a aby se naplnil název divadla se vším, co k dialogu patří.

Vratislav Mikan, správce budovy, civilní služba
Musím říct, že Kuba /Zindulka/ tím můstkem s profesionály je, protože vyžaduje více a tím zkvalitňuje produkci. Co se týče úprav po kolaudaci, tak chystáme montáž osvětlení, venkovní značení, vývěsku s programy, dodělat bar, zvuk doisntalovat apod.

Kontakt. 0604 958397







Nimrod
 
HOME
UP