Home
Noviny
Kultura
info

 

GRAFICKÉ TECHNIKY


navštívenky - Grafické techniky

 

DřevorytVernisáž výstavy, která proběhla 6.3. v Galerii Esprit, přiblížila všem návštěvníkům vývoj i základní techniky odvětví tak různorodého a tvárného jakou je grafika. Výstava přivezena z Kabinetu Ex libris v Chrudimi, detašovaného pracoviště Památníku národního písemnictví, přehledným způsobem dokumentuje a zpracovává dané téma. Není kladen důraz pouze na schématismus, ale také na určitou časovou posloupnost.

V úvodu najdeme techniky tisku z výšky jako je např. dřevořez, dřevoryt, linoryt, zde najdeme umělce typu J.A.Pacák, V.Komárek, M.Houra aj. , ale i kopii nejstaršího datovaného dřevořezu - Svatý Kryštof z roku 1423. Následuje tisk z hloubky zastoupený ocelorytem, suchou jehlou, leptem, vernis mou, Akvatintou a mezzotintou a umělci J.Švengsbírem, V.Komárkem, M.Královou, K.Slavíkovou, P.Šimonem, P.Tomanem aj. Další část výstavy patří tisku z plochy tedy Litografii a Kamenorytu. V této kategorii můžeme shlédnout díla V.Suchánka, L.J.Kašpara, Evy N. Šalamounové, J.Boudy atd. Poslední a nejmladší technikou je Serigrafie, která je průtiskem. Nejznámějším autorem, který serigrafii zpopularizoval byl patrně A.Warhol a černobílou kopii jeho Marilyn z r.1928 lze najít v ukázce. Z našich grafiků jmenujme J.Kaisera a J.Hořánka.

Celá kolekce je tedy členěna na určitá témata podle způsobu zpracování a jednotlivé techniky. Skládá se z metodického listu, na němž lze jednoduše vyčíst postup práce, nástroje a materiál. Ke každému úvodnímu jednotlivému listu náleží ukázka našich i světových umělců.

Pro milovníky grafiky představuje výstava jedinečnou příležitost seznámit se s postupy a metodami práce při vytváření samotného díla a tím ještě více ocenit skutečnou hodnotu.

Galerie Esprit doporučuje k pozornosti celou expozici školám a výtvarně zaměřeným aktivitám, pro které je zvláště zaměřena. Poslouží nejen jako přehlídka prestižní vesměs volné grafiky, ale především jako dokonale zpracovaná pomůcka podporující estetickou výchovu i přehled v daném oboru.

Mám ráda grafiku pro její variabilnost a přesnost, i pro možnost kombinace. Dává prostor pro tolik různých materiálů a stylů. Využívá přírodních i moderních prostředků a na konci se objeví precizní "kresba", na které by každé pochybení nesmazatelně působilo rušivě. Široký záběr se projevuje také ve využití grafiky jako takové. Dnes je spjata s mnoha odvětvími, jež se odráží v našem životě tak samozřejmě, že už je jako grafiku ani nevnímáme.

Výstava potrvá do 31.3.2001.



Jarka Žembová
 
HOME
UP