Home
Noviny
Kultura
info

 

JARMILA JETLEBOVÁ A PAVEL MICHALEC


navštívenky - J. Jetlebová a P. Michalec - obrazy, kresby

 

od 1.2.2001 - 28.2.2001 - GALERIE KLUB ESPRIT



J. JetlebováP. MichalecOba autoři, Jarmila Jetlebová a Pavel Michalec, prožili celý dosavadní tvůrčí život v Plzni, ale oba přišli odjinud. Jarmila rozená Čiháková z Ústí nad Labem a Pavel Michalec z východních Čech. Pro oba se stalo výtvarné umění hlavní náplní a smyslem života. Oba svůj talent celý život usilovně rozvíjeli, zatímco umění prosazovat se poněkud zanedbávali. Což kvalitě jejich díla možná spíše prospělo.
V permanentně převratné době si uchovali svůj původní a sobě vlastní přístup i způsob projevu, nepodlehli ideologiím, módám ani komerci, ale dál tvoří, jak cítí.
Jak lze vysledovat na vystavených pracích, oba autoři se pohybují na pomezí předmětného zobrazování a imaginace, jejich výtvarná sdělení jsou někdy zašifrována až do zdánlivé abstrakce.
Obrazy J.Jetlebové často na první pohled působí jen svou výtvarností a teprve až po důkladném prostudování i výpravností. Některá díla se ukáží být až jakýmsi rebusem, který však nelze uspokojivě rozluštit. Nacházíme zde náznaky, nápovědy a tajná poselství. Jde o tajemství, součástí jehož kouzla je, že tajemstvím zůstane.
Autorka má své dílo prodchnuté gotickou duchovností. Gotické umění jí také zůstává trvalou inspirací. Její obrazy jsou proto plné jemné a kultivované harmonie , svrchovaně poctivá forma je umocněna promyšlenou a procítěnou ideou.
Kresby Pavla Michalce se tradičně vyznačují taktéž nebývalou jemností a precizností. Kompoziční členění řídí jakoby vnitřní magnetismus kresby, který usměrňuje spleť nanášených čar způsobem ne nepodobným samovolnému usedání shůry se snášejícího chmýří, pápěří či jehliček z vadnoucího asparágusu. Výsledný dojem proto působí zcela přirozeně, z nahodilosti je řád, jehož narušení, třeba tím, že bychom se prstem někde dotkli usazeného chmýří, by vedlo k nenapravitelnému poškození celku-dokonale pojednané plochy. Ke zjemnění a vyšší harmonii se autor dopracoval i ve svých dílech barevných.
Výtvarné práce jak J.Jetlebové tak P.Michalce jsou dle mého mínění ve vzájemném souladu. Považuji tuto výstavu za velmi zdařilou.

Podle úvodní řeči Stanislava Bukovského



J. Žembová
 
HOME
UP