Home
Noviny
Kultura
info

 

VLASTA KAHOVCOVÁ, J.S. a NORA B.VLÁŠKOVÁ


navštívenky - V. Kahovcová , J.S. a N. B.Vlášková

 

Dne 1.3.2001 v 17,00 hod. proběhla vernisáž v galerii Klub Esprit. Jedná se o společnou výstavu tří umělců - Vlasty Kahovcové, autora pod tajemným monogramem J.S. a malířky, s kterou se již bohužel nepotkáme Nory B.Vláškové.

Tato expozice působí čistým uceleným dojmem přesto,že se tu prezentují xerografie více tvůrců. Každý si svůj prostor hledá samostatně a pod vlastním "názvoslovím".

V. KahovcováV. KahovcováVlasta Kahovcová  se do paměti veřejnosti zapsala spíše jako zpěvačka v souboru Karla Gotta. Dráha hudební se stala inspiračním zdrojem i motorem pro činnost výtvarnou. Konečně studium na střední uměleckoprůmyslové škole ji připravilo na budoucí profesi malířky. "Obrázky z podzámčí", jak nazývá svou část výstavy, odráží tvář prostých věcí v intimitě soukromí všedního dne. Zátiší, která nabízí předměty z našich domovů, vyprávějí příběhy lidiček, kteří se skrývají za nimi a promlouvají o svém způsobu života skrze ně. Vlasta Kahovcová vystavuje po celé naší republice a své příznivce má také v zahraničí. Svou uměleckou činnost ovšem nezamkla pouze do svého ateliéru, ale věnuje se i herectví. Oba světy se tak vzájemně prolínají a obohacují.

Nora B. Vlášková  a její "Obrázky pro přátele" jsou opravdu přátelské. Hlavním motivem se stal dům jako symbol domova a bezpečí. Nacházíme jej na různých místech, např. na stromě, i v různých formách - s "květinovými vlasy", obklopen přírodou, na louce s desítkami okének, s kočičkou atd. Naivistické jakoby snové pohledy vytváří synonimum pro hru a fantazii. Lyrika díla nám umožňuje vstup do světa "zakázanými dvířky" a vidět jej dětskýma očima, barevný a báječný, ale bez zbytečných a složitých komlikací.

J.S.Dalším autorem je umělec, jenž vystavuje pod zkratkou J.S., jeho obrazy se skrývají pod samostatným názvem "Toulky městem a krajinou", jeho tvorba zahrnuje naivistické výjevy. Svá autentická díla maluje ve velkých formátech. Zde jsou představeny xerografie. Malba se vyznačuje přesným zachycením detailu a jeho precizním ztvárněním. Stává se, že určité drobnosti či pasáže se opakují a prolínají i v jednotlivých obrazech dalších nebo přímo v jediném díle. "Hlavní postavou" zůstává pán v klobouku, který je svědkem proměny města za usvitu i smrákání, je přítomen v labirintu domů, pokojů a střech.
Obrazy J.S. mají úspěch nejen u nás, ale zdobí galerie i v zahraničí např. Muzeum naivistů v New Yorku. Autorovo krédo zní, a zároveň je mottem výstavy, "Za nás mluví obrázky". Nechme je tedy mluvit.

Výstava Galerii Klub Esprit potrvá do 29.3.2001.



Jarka Žembová
 
HOME
UP