Home
Noviny
Kultura
info

 

DWA SEKSY


zajímavosti  - kapely

 

Kapela Dwa Seksy vznikla někdy v roce 1993. Přesné datum je otázkou, odpověď naštěstí nikoho nezajímá, tak se o tom nemusíme přít. Kapela byla původně jednočlenná, zakládajícím členem byl kytarista Michal. V tomto období kapela veřejně nevystupuje, pouze si získává skryté odpůrce (z řad pana domácího, u kterého byl Michal na privátě).

Zlom v dějinách kapely nastal v momentě, kdy se připojil Mára hrající na všemožné bicí nástroje. Začátky tohoto dua jsou vesměs punkové - převážně díky onomu správně punkově vyladěnému zvuku krabic, používaných jako bicí nástroje a punkově falešnému zpěvu, který kapela hrdě provozuje dodnes. Později si Mára zakoupil drahé (na to jak vypadaly) bicí nástroje a vytvořil zkušebnu u sebe doma. Improvizovaná živě znějící muzika však nenalezla v osmipatrovém panelovém domě pochopení a tak si kapela byla nucena najít zkušebnu.

Další éra kapely začala zkouškami v garáži v lokalitě Plzeň-Roudná. Zde se ke kapele připojila také baskytaristka Martina, toho času bez basy, hudebního sluchu a jakýchkoliv jiných muzikálních znalostí. Bohužel začala cvičit, čímž se zasloužila o podstatné potření onoho ryze punkového zvuku. Krátký čas s námi hrál i druhý kytarista Martin, který však dal přednost jiným zálibám a dobře udělal. V této době se také ustálil název DWA SEKSY, znamenající částečně pointu bonmotu:"Co je lepší než sex?" a částečně naprostou pitomost.

V té době se ke skupině připojuje i velice schopný manažer a kameraman v jedné osobě, Míra. Ač bez manažerského vzdělání, manaží pro kapelu seč mu síly stačí. Jedině díky jeho úsilí má kapela (ač bez demo nahrávky) rovnou demo videokazetu plnou klipů. Poté co se kapela zdokonalila a přestala jí zkušebna vyhovovat (hlavně díky tiché nevraživosti nájemníků okolních bytovek, kteří nás tam jednou tiše a nevraživě zatarasili), našla si jinou garáž, ve které začala poloveřejně vystupovat.

Následující éra je předznamenána příchodem druhého kytaristy Era a rapidním zlepšením kvality produkovaných zvuků. Jako jediný z hudebníků měl totiž Ero skutečné hudební znalosti. V této sestavě začínají Dwa Seksy vystupovat již veřejně. První vystoupení bylo pod širým nebem před knihovnou na Plzni-Vinicích, kde si kapela díky sychravému počasí a teplotách okolo bodu mrazu vysloužila označení "severský punk". Další vystoupení bylo spácháno na anarchistickém večírku v klubu C (v anarchistickém čase od půl jedné ráno, někteří členové již ve značně anarchistickém stavu) a později na soutěži amatérských kapel Můza, kde (díky značné převaze metalu a dalších hudebních směrů, pro které již musíte něco umět, abyste je zahráli) skončili třetí (nutno podoknout, že se jedná pouze o hrubý odhad a že to bylo od konce). Jen díky obětavému manažení našeho manažera jsme byli jako obrazový podklad pro reportáž o Můze na ZAK-TV, čímž vznikl u mnoha známých mylně silný (silně mylný) dojem, že jsme soutěž vyhráli.

Pro již samostatné veřejné vystupování (zvláště v clubu "U Lva" na Roudné, který si dost lidí spletlo s Bílým lvem ve středu města a tak se domnívali, že hrajeme dechovku v němčině pro bohaté turisty) bylo potřeba sehnat ještě další oporu, kterou se ukázala být sestra baskytaristky Romana, která (spolu se sborem speciálně vycvičených čolků) skupinu doprovází skutečným zpěvem. Každý dobrý skutek však musí být po zásluze potrestán a tak je kapela donucena se (pokolikáté už) opět stěhovat, tentokrát díky nevyjasněnému postoji představenstva Sdružení Majitelů Garáží Plzeň-Bory, kterému vadí hra na hudební nástroje, ačkoliv je prokazatelně tišší a méně rušivá než zvuk tůrovaného motoru, pravidelně se ozývající z ostatních garáží. Díky pochopení majitele jedné garáže v Bukovci však kapela nezaniká a nějaký čas tu přebývá. Vzdálenost od civilizace nám velice vyhovuje, stejně jako zlodějům, kteří se tam jednou vypravili a garáž vyplenili. Díky tomu se kapela znovu stěhuje, tentokrát do Notor klubu na Roudnou, kde je sice zima, potřeba tahat aparáty do druhého patra, ale alespoň jde o hlídaný objekt.

Věhlas kapely se šíří a tak nejenže hrajeme v Céčku, což je nejznámější Plzeňský klub (potom co Divadlo pod lampou zrekonstruovali za 10.000.000 a následně zavřeli, protože v něm byl šílenej kravál - na hlučnost a akustiku nikdo při rekonstrukci ani nepomyslel - proč taky u hudebního klubu :-). Dokonce se nám povedlo, že budeme hrát ve Svornosti, což je sál pro 300 lidí, největší v Plzni. Sice v rámci finále soutěže Lůza, ale vzhledem k tomu, že tu soutěž Dwa Seksy organizují, žádné semifinále se nekonalo a zvítězí - tradičně - Karel Gott, jde vlastně o regulérní festival.Lůza se nadmíru vydařila, mimoplzeňský kapely byly naprosto bezchybný.Teď už se můžeme těšit na ten Strahov :-)

Hráli jsme 260 km od Plzně, což je zatím nejdál, co naše živá muzika zazněla. Škoda jen, že na Statek u Krtka do Helvíkovic nepřišlo víc lidí (bylo to fakt super) a že jsme museli tak brzy odjet. Možná se na nás ale dostane i v Ostravě, čímž by tenhle vzdálenostní rekord padnul.

V den funky festivalu Plzeňská hudební Žížeň nás definitivně opustila zpěvačka Romana. Odešla náhle po déletrvající nemoci/otravě, díky čemuž jsme ovšem mohli vyjeveným funkerům ukázat, kdo že tu hraje nefalšovanej funk. Dlužno dodat, že my jsme to nebyli, ale i tak to bylo fajn.

Také se k nám pomaloučku, polehoučku přidává Šupina, naše nová zpěvačka, která se představí široké, dlouhé i bystrozraké veřejnosti v záříjovém koncertu, který bude jubilejním, neboť pak odchází Ero na vojnu a všechny koncerty se odsovají v neurčito.

Šupina se ukázala být opravdovou punkerkou. Vzhledem k tomu, že ze školy chodí v půl jedenáctý večer, je docela obtížný jí zastihnout a když se tři týdny neozvala, tiše jsme jí vyloučili. K dalšímu vyloučení došlo, když se vyloučila sama Martina. Takže už nemáme baskytaristku. A aby k něčemu takovému už nedocházelo, přibrali jsme pro jistotu basáky dva. A navrch ještě zpěvačku. Ale nic vám o nich neřeknu, abych zas nemusel za chvíli psát, že je to úplně jinak.



kontakt: dwaseksy@seznam.cz
oficiální stránky: http://dwa.misto.cz
 
HOME
UP