Home
Noviny
Kultura
info

 

STRAŠLIVÁ PODÍVANÁ


zajímavosti  - kapely

 

Strašlivá podívaná vznikla někdy na jaře 1988, takže už existuje 12 let. Nicméně za tu dobu proběhlo tolik změn v obsazení, že kapelou prošlo 21 muzikantů.
Oblíbenou hříčkou mnoha konferenciérů je náš název. Vlastníme jej od prvopočátku a přestože byly chvíle, kdy se nám zdál až příliš extravagantní, hodláme jej vlastnit i nadále. Vymyslela jej, pokud paměť neklame, zakládající členka Vladěna Štefflová a dodnes ji podezříváme, že už tenkrát tušila, že leckdo při pohledu na ženskou část kapely bude pociťovat nutkání prohlásit, že "vůbec nevypadají tak strašlivě, právě naopak"

V současném složení hrajeme rok a půl a to výhradně vlastní muziku (jako ostatně vždy). Hlavním autorem textů a hudby je Petr Merxbauer, některé písně zůstaly od bývalých členů, na jiných se podílely spřízněné duše, aranže jsou vždy kolektivním dílem.

Pravidelně hrajeme na plzeňských FCT scénách dříve v Divadle Dialog, v Lochotínském pavilonku a nyní zejména v HiFi klubu. Strašlivou podívanou lze také slyšet na různých regionálních festivalech - Struny na ulici, Sokolovský dostavník , Plánská struna,Šumavský pařez. Už několik let hrajeme v Plzni na studentském Majálesu a rok co rok se ucházíme o přízeň porotců Porty v letech 1999 a 2000 se nám podařilo stát se účastníky národního finále tohoto festivalu. V roce 1999 jsme zkusili štěstí i na Trampské portě a to poměrně úspěšně - byli jsme druzí v krajském kole s právem účasti na semifinále v Ústí nad Labem, kam jsme ale bohužel jet nemohli. Mezi naše největší úspěchy řadíme rozhodně účast v soutěži o Krtečka na Zahradě 1997 ve Strážnici, kde jsme v této divácké soutěži obsadili čtvrté místo. Konkursu Zahrady se účastníme pravidelně a v letech 1998 i 1999 jsme na tomto festivalu v Náměšti na Hané měli svůj recitál. V obou těchto letech jsme také byli pozváni na moc krásnou přehlídku Folková růže v Jindřichově Hradci.

V dubnu 2000 jsme dokončili náš první nosič CD desku , která obsahuje 14 našich písní. Vznikla samozřejmě jako "samizdat" vlastním nákladem a nese název "Krajina mého srdce".

Pokud by někdo chtěl naše hraní k něčemu přirovnat a zařadit do nějaké škatulky, asi by měl docela potíže. Naštěstí pojem "folk" je všeobjímající. Stavíme hlavně na textech a bohatých aranžích, občas zkoušíme okusit něco irského názvuku, občas něco středověku nebo renesance, ale od všeho jen špetičku, jako koření , protože základem zůstává Strašlivá podívaná.

Aktuální složení kapely je:
Iva Valečková - zpěv , perkusse
Bětka Hladečková - housle, zpěv
Petr Merxbauer - zpěv, devítistrunná kytara
Tomáš Merxbauer - baskytara, zpěv
Tomáš Píža - kytara, zpěv
Iva Nováková - hoboj, flétny


Kontakt: Petr Merxbauer, Kostincova 20A, 317 02, Plzeň
telefon: 0603/22 89 33, e-mail: spfolk@atlas.cz
 
HOME
UP