Home
Noviny
Kultura
info


TOMÁŠ KŮS: MÍ RAKOUSŠTÍ PŘÁTELÉ



navštívenky - výstava Tomáše Kůse


Tomáš KůsTakový název nese výstava plzeňského výtvarníka Tomáše Kůse, která byla v úterý 5. září zahájena slavnostní vernisáží v galerijních prostorách Rakouské knihovny na Náměstí Republiky.

Autor tímto způsobem odstartoval svůj česko-rakouský projekt s názvem Studia Austro Bohemicana. Jak sám komentuje, jedná se tedy především o vztah Rakouska a Česka, jakožto zemí tradicionelně neodlišných, zemí, ve kterých žijí lidé s velmi podobným kulturním a sociálním cítěním.

Ve výstavní síni se objevilo deset experimentálních koláží, každá ze základu vycházející z grafických desek umělcových, navíc však doplněná citátem, portrétem, či uměleckým prvkem, charakteristickým vždy pro jednoho z devíti současných rakouských výtvarných umělců, kterým je tento cyklus věnován jako jakýsi hold. (Desátým z řady je autorův vlastní dědeček, napůl rakouského původu, čimž Tomáš Kůs rovněž osvětluje svůj vztah k této zemi).

Jména výtvarníka Roberta Mittringera, manželů Hoferových či Reiterových nejsou evropskému uměleckému povědomí neznámá, stejně jako díla Makoto Tiury, japonce s rakouským občanstvím, nebo umělecké akce a podniky, jež s verbou organizuje dvorní rada Dr. Aldemar Schiffkorn, z Lince, jemuž bylo na výstavě dáno k poctě "viset v čele" všech těchto i dalších uměleckých autorit z kruhu rakouských přátel Tomáše Kůse.

Protipól této instalaci tvoří desky, jakoby vyjmuté z pořadníku, obsahující nejzákladnější životopisná data každého z umělců, fotografie a autorovy poeticky laděné texty (v německém překladu Johanny Filipové), tématem se dotýkající každé vyzdvižené osobnosti. V tomto směru přidává plzeňský výtvarník taktéž nežijící rakouské umělce, kteří však svým velikášstvím oslovují dodnes. Jedná se především o "umělce pera", mezi nimiž nechybí dvorský básník Walter von der Wogelweide, dramatik Jan Nepomuk Nestroy či Franz Kafka, nebo také rakouský císař Franz Josef.

Celé aranžmá je vlastně symbiózou obrazu a textu a jistě pravou poezií, pro níž hranice neexistují. Nezbývá než citovat jednoho ze zastoupených velkých Rakoušanů, jímž je spisovatel pražského literárního kruhu Johannes Urzidil: "Čechy jsou všude". (Výstava potrvá do 15. září).

- ttk -

 
HOME
UP