Home
Noviny
Kultura
info

 

POZVÁNKY DO DIVADLA POD LAMPOU


akce


Pražská skupina Posmrtné zkušenosti ­ the A.D.E. vznikla v roce 1992, tehdy existovala jen ve zkušebně a na tričkách. V roce 1993 vydává první MC (ještě vlastním nákladem), které je kladně přijato hudební kritikou. V dalším roce část kapely cestuje po severní Africe a Evropě, kapela obměňuje čtyřčlennou sestavu, rozšiřuje se o perkusionistu a od r. 1995 živě koncertuje. Postupně nahrazuje programované hudební základy živými hráči, inspiruje se cestováním po světě a rozrůstá se na sedm členů:

Mülosz zpěv, flétny, programování, didgeridoo a jiné etnické nástroje T. B. AGE klávesy, kytara, akordeon, etnické nástroje, zpěv

Markéta Brýlová zpěv, etnické nástroje

Carlos Žďárský baskytara

Michal Černý klávesy

Tomáš Čížek bicí, etnické nástroje

Hugo Tichý perkuse, etnické nástroje

V hudbě Posmrtných zkušeností ­ the A.D.E. uslyšíte mnoho stylů: směs popu, rocku, jazzu, reggae a funky s hip-hopovou a houseovou rytmikou; duch hudby šedesátých let se pojí s folklórními a etnickými prvky a zpěvy přírodních národů. Také texty jsou v různých jazycích, např. češtině, angličtině, francouzštině, ruštině, arabštině a romštině. V této pestré hudební koláži se skrývá poselství skupiny Posmrtné zkušenosti ­ the A.D.E. : spojení zdánlivě neslučitelných prvků, porozumění mezi lidmi s odlišným vnímáním světa, napojení a návrat k přírodě, tolerance a svoboda v hudbě i jinak.

Skupina vystoupila na různých festivalech, v klubech v Praze i jiných českých a slovenských městech. Je známa živými hudebními přenosy z pražského Rádia 1; má za sebou turné po českých rozhlasových stanicích a živá vystoupení v TV. Posmrtné zkušenosti ­ the A.D.E. natočily kromě první MC čtyři demosnímky a v říjnu 1997 jim vyšlo debutové album u firmy Monitor-EMI pod názvem Babylon. Dále skupina dokončila ve spolupráci s DJ Karzim Havlíčkem CD s tanečními remixy desky Babylon.

V roce 1999 Posmrtné zkušenosti hledají další směr vývoje a uvnitř kapely dochází k zásadním neshodám, které vyvrcholí po účasti na festivalu Rock for people v Českém Brodě ročním zastavením činnosti. Na podzim roku 2000 se Posmrtné zkušenosti znovu setkávají a následně rozjíždějí po koncertech, hrají živě v pražském Rádiu 1, koncertují v hudebním pořadu České televize "Letadlo", to vše již v nové sestavě.

Posmrtné zkušenosti ­ the A.D.E. spojují programové smyčky a samply s hudebními nástroji etnické, lidové i vážné hudby, kombinují klasickou rytmiku v evropském slova smyslu s perkusemi i bicími automaty, zpěvy, dechy i klávesami a pianem. Výraznou součástí vystoupení je i např. projekce diapozitivů.




Petr Choura, Divadlo pod lampou
www.podlampou.cz


 
HOME
UP