Home
Noviny
Kultura
info

 

KVĚTNOVÉ OSLAVY - 5.5. - 7.5. 2002


navštívenky



Spanilá jízda Military Car ClubuSpanilá jízda Military Car ClubuSpanilá jízda Military Car ClubuMilan Dlouhý, předseda MCCIvo Pešák a kapelaSpanilá jízda Military Car ClubuKoncert bigbandu z USA

Letos v květnu tomu bylo už 57 let, co v Evropě skončila porážkou nacistického Německa šílená druhá světová válka. Zabila, zmrzačila a mučila desítky milionů lidí. Ve jménu čeho vznikla - Boha, nacionalismu a jiných -ismů? Filosofové a historici se předhánějí, jak vědecky zdůvodnit nebo obhájit její vznik.

Jisté však je, že lid obecný každého národa je vždy proti válce, ale bohužel bývá do ní vtažen vládnoucí garniturou, která se tak ráda i v dnešní době chvástá, že oni jediní jsou povoláni   a někteří rádi mění i dějiny. Jihozápadní Čechy jsou toho důkazem.

Ještě do roku 1991 se v učebnicích dějepisu na základních školách tvrdilo, že celou, ale úplně celou naší vlast osvobodil v květnu 1945 Sovětský svaz a jeho Rudá armáda. Ale     přišel listopad 1989. A najednou se může díky obnovení demokracie říkat pravda.

Ano, před 57 lety osvobodila jihozápadní Čechy armáda USA pod velením generála Pattona. Právě 5. května vkročili jeho vojáci do ulic Plzně. A malá průzkumná jednotka postoupila dokonce až do Prahy, kde se domlouvala ve štábu Pražského povstání, jak hlavnímu městu pomoci. Přestože by síly západních spojenců stačily na osvobození daleko rozsáhlejšího území Československa, bylo politicky rozhodnuto, že se západní spojenci musí zastavit na čáře K. Vary ­ Plzeň ­ Strakonice. Což se také stalo. V Rokycanech proto vznikla demarkační linie, dnes je v místech, kudy vede, muzeum.

Kapela MefistoŽlutý pes na květnových oslaváchŽlutý pes na květnových oslaváchŽlutý pes na květnových oslaváchPublikumOndřej Hejma

Na počest tohoto výročí probíhají v Plzni Květnové dny spojené s příjezdem zahraničních veteránů a to nejen z Ameriky, ale také z Belgie, Holandska a jiných států. Již dvanáct let dokresluje kolorit města i stará vojenská technika, která je díky velkému úsilí nadšenců - sběratelů stále pojízdná. Právě Veteran Car Club Plzeň pod vedením jeho prezidenta, starosty Horní Břízy, pana Milana Dlouhého a obdobná sdružení z celé Evropy vytvářejí nostalgický kolorit vzpomínek na ukončení hrůzné světové války a na pobyt osvoboditelů v kraji. Jejich spanilé jízdy po místech posledních bojů jsou velmi známé i za oceánem.

Pokládají věnce k památníkům obětí bojů i za přítomnosti obyčejných lidí. V okolí Plzně např. v Čemínech, kde zahynula americká osádka sestřeleného letadla, dále na Klatovské třídě, v Líních. Nejvíce oficialit se děje u pomníku "Díky Ameriko" na Americké třídě. Právě zde položili pamětní věnce velvyslanec USA pan Stapleton s doprovodem, hejtman Plzeňského kraje pan Zimmerman, primátor Plzně pan Šneberger, zástupci veteránů, Sokola, baráčníků, aktivních vojáků a dalších hostů.

Součástí oslav bylo i slavnostní přijetí veteránů a oficiálních hostů u primátora města a také Plzeňské rozhovory.

Čas je však neúprosný. Veteráni odcházejí za svými padlými spolubojovníky. Je tedy na těch mladých poznat pravdivou historii a předcházet jejímu opakování. Přijeďte i vy, vždy začátkem května do Plzně a zažijte i vy to kouzlo svobody - oslavovat osvobození.

nimrod
 
HOME
UP