Home
Noviny
Kultura
info

 

HISTORICKÝ VÍKEND ANEB STRAŠIDLA A MUMRAJE PLZEŇSKÉ 2002


navštívenky


Hudba na náměstíŠermíři v Mlýnské strouzeŠermíři v Mlýnské strouzeŠermíři v Mlýnské strouzeVojenský tábor v Mlýnské strouzeVojenský tábor v Mlýnské strouzeIndiánský tábor v Mlýnské strouze

Již v pátek 14.6. se královské město Plzeň, a hlavně jeho historické centrum, vrátilo v čase o několik století zpět. Historický tábor v Mlýnské strouze, mušketýři a Lancknechti k potkání v okolních ulicích, stánky s medovinou a v neposlední řadě mnoho Plzeňanů v kostýmech strašidel. Organizátoři tentokráte zvolili časové období přelomu 17. a 18. století. Po minulých dvou převážně gotických ročnících vskutku vítané zpestření. Místo těžkých mečů a zbrojí (až na výjimky) předvedli šermíři mnohá fechtýřská umění a hlavně většinou vtipné scénky.

Indiánský tábor v Mlýnské strouzeIndiánský tábor v Mlýnské strouzeIndiánský tábor v Mlýnské strouzeDuchové v `pravé` poledne?Historický víkend byl tentokrát pojat spíš barokněTanec s hady na náměstí RepublikyTanec s hady na náměstí Republiky

Ale nejen šermíři ovládli naše město. Mnoho hudebních skupin oblažovalo ucho posluchače od rána do samého večera. Jako příklad uvedu výborně sehranou a vhodně vybranou skupinu Strašlivá podívaná či irskou muziku hrající Klobouk dolů. K zábavě též přispěli kejklíři a baviči např. oblíbený kejklíř Vrtko, či vystoupení Šavle, meče s výborně nacvičeným představením s dvěma prapory.

Hezké, skoro "předplacené" počasí se bohužel organizátorům v sobotu odpoledne značně pokazilo. Z hrozivě vyhlížejících mraků za malou chvilku od jejich spatření spadly na zem hektolitry vody a veškeré diváctvo našlo skrýš ve stáncích s občerstvením. Bouřka odezněla a představení již bez problémů pokračovala až do nedělního podvečera.

Nechyběl ani polykač ohněHistorický šerm na náměstíHistorický šerm na náměstíHistorický šerm na náměstí

Hlavním představením víkendu byla o páteční a sobotní v noci probíhající hra Orlok. Představení plné pyrotechnických efektů a laserových paprsků dovedlo diváky přikovat až do půlnoci. Hře však v sobotu předcházel Plzeňany velmi oblíbený "Vešlap plzeňských strašidel". Mnohý Plzeňan odhodil svou pravou tvář a převlékl se za upíra, šíleného chirurga, ducha, čarodějnici, smrtku, vodníka, Kozinu či moderně za Harryho Pottera. Registrovaných strašidel bylo celkem něco přes 2000.

Historický víkend probíhal na Plzeňských scénách na náměstí Republiky, U Andělíčka, v Mlýnské strouze (kde mimo jiné stál i indiánský tábor), v Proluce. Na scéně U Branky probíhal souběžně s historií Folklorní festival a již od čtvrtka Je Plzeň svědkem Skupovy Plzně. Plzeňanům se dostalo vskutku mnohého kulturního vyžití. A co jste si vybrali Vy?

p.s. Dojem z celého víkendu mně kazilo jen částečně rozkopané náměstí. Začátek renovačních prací byl vskutku "výborně" vybrán.

Pajiczek

 
HOME
UP