Home
Noviny
Kultura
info


STRUNY NA ULICI

akce - STRUNY NA ULICI

 

           fotky z akce STRUNY NA ULICI 

 

ČTVRTEK

KUBOŠOVY MINIROZHOVORY

Návštěvníci- náměstí Republiky, čtvrtek 17.8., po 20. hodině

Po kolikáté jste na "Strunách"?

Po třetí, možná po čtvrté.

Víte, kolikátý je ročník akce "Na ulici"?

Sedmý.

Našli jste nějaké problémy nebo nedostatky v organizaci festivalu?

Takhle - Struny na ulici jsou bezvadná věc, ale jsou tu určité nedostatky, a to především v občerstvení - moc velké fronty, málo stánků s pivem. Na minulých ročnících bylo prostě lépe zajištěno.

Bude osmý ročník, a to už bude ve třetím tisíciletí, přijdete znovu?

Určitě.

Které kapely se vám nejvíc líbily?

Nejlepší byl asi Samson Lenk a Vlasta Redl.

LUBOŠ POSPÍŠIL

Jaké jsou Vaše dojmy z dneška?

Dojmy pozitivní. Takhle to asi nějak má být. Momentálně problémy nemáme, teď jsme dohráli, tak je to dobrý.

Návštěvnost byla velice slušná, ohlas a potlesk byl velice dobrý, co diváci? Měli jste tu i skalní fanoušky?

Já jsem v Plzni asi už potřicátý a myslím, že se ještě nestalo, aby diváci byli rozčarovaní.

Chystáte něco nového?

Ta poslední deska, to už je přes dva roky, takže se chystáme něco nahrát. Uvidíme, kdy to bude, ale chtěli bychom letos.

Hrajete dost často v Plzni na samostatných akcích. Jak to vypadá konkrétně s pořadatelskou službou Espritu?

Esprit - tam jsem hostoval naposledy s CK Vokálem, to bylo výborný, hodně lidí tam bylo, hrozně příjemný. Takže spokojenost naprostá.

Díky za rozhovor a nashledanou.

Vítek Urban (návštěvník akce)

Jak se ti líbilo na"Strunách"?

Výborný... byl jsem tu už v pondělí na Forehandu, pak hrál Samson a Vlasta Redl... a na Druhý trávě, fakt výborný...

Víš, kolikátý je tohle ročník?

Nevím, ale já osobně jsem tu po druhé.

Jsi s něčím nespokojený - organizace, prostředí, zvuk?

Ozvučení trvá vždycky trošku dýl, málo kabinek WC, málo stánků s občerstvením.

Byl jsi na nějaké podobné akci někde v republice?

Navštívil jsem některé festivaly, ale žádný z nich není tak pestrý a trvají zpravidla jenom jeden nebo dva dny.

Vylepšil bys něco na "Strunách"?

Snad jenom ty služby, jinak je to tady fajn. Jo, kapely by mohly hrát každá delší dobu...

(V tuto chvíli přicházejí dva městští strážníci a upozorňují pořadatele, že akce měla končit ve 22 hodin a že již mají třináct telefonních stížností...)

Vítku, ty jsi z Prahy, má tahle akce v hlavním městě nějaký ohlas?

Pár informací se objevilo na Internetu... jinak nevím.

ROBERT KRESŤAN

Než se nám podařilo sehnat k rozhovoru Roberta Křesťana, počet telefonních stížností ještě o dvě vzrostl...

Mám u mikrofonu Roberta Křesťana - náměstí Republiky - 23: 15 hod.

Jak se Vám líbí v Plzni?

Vracívám se sem strašně moc rád. Dlouhá léta - už dvacet let - tady hraju. A rád. Líbí se mi město, posluchači, dobré je i zajištění ze strany pořadatelů.

Má tahle akce nějakou chybu?

Já o ničem takovém nevím. Vždycky je tu báječné obecenstvo, ale míváme tu někdy problémy se zvukem. Ale to bude spíš tím tím náměstím.

Hodně cestujete po Česku i zahraničí. Víte o nějaké podobné akci tohoto druhu (vstup zdarma, velká podpora města a primátora osobně)?

Jediná srovnatelná akce, která mě napadá, je festival v Oklahomě ve Spojených státech - ale nevím, jestli je tam divadlo. Zato jsou tam třeba různí řemeslníci - řezbáři a tak... Tam je takových festivalů víc, asi je to dané tou ekonomikou.

A v Česku?

Nevzpomínám si na nic podobného. Plzenské "Struny" jsou záležitostí dobré vůle z mnoha stran. Myslím si, že v akcích tohoto typu je potřeba pokračovat.

Připravujete nějaké novinky?

Chystáme se natáčet nové cédéčko, pravděpodobně na podzim.

Můžete naše čtenáře pozvat na nějaký váš příští koncert?

V pátek hrajeme ve Žďáru nad Sázavou - na zámku. V sobotu pak na Konopišti a pozdě večer v Karviné. Takže na tyto akce vás srdečně zvu, bude tam spousta dobré muziky nejen od nás.

Děkuji za rozhovor.

ROHÁČI - Lubomír Ríša Melichar

Roháči jsou už po několikátý v Plzni. Roháči budou mít budoucí karlovarský kraj. Jak to vidí z pohledu Plzeňského a Karlovarského kraje Roháč?

To nezáleží na kraji, já to vidím úplně jednoznačně, nám je tohle šumafuk, nám je to srdečně jedno, možná nás akorát bude mrzet, že to bude stát hodně peněz. A když je řeč o Plzni - a to neříkám proto, že jste Plzeňáci, ale všichni z Plzně to o nás vědí, my Plzeň milujem, kvůli tomu, že se zhostila Porty. Je tady fantastický publikum, nejenom tady na Strunách na ulici, ale i dřív,prostě fantastický lidi, kteří, věřím tomu, že Roháče, ale vůbec tuhle muziku mají rádi. A choděj, to je důležitý, to se málokde vidí, takovýhle návštěvy a takhle bezvadný lidi.

Byly nějaké problémy technického rázu?

Ne, žádný problémy nejsou. Pořadatelský služby jsou skvělý, všude je člověk, kterej tam patří a okamžitě se nás ujme a uvede nás tam, kam patříme. Kdyby to tak bylo všude ... Prostě bezvadný. Se zvukařema - co jsme tady na Strunách hráli asi čtyřikrát, vždycky perfektní a obdivovali jsme ty kluky, co uměj. Dneska to vypadalo, že je tu technickej problém, ale nebylo to technikou. Problém je jinde, a to bych pořadatele chtěl poprosit, aby zvážili umístění tady té scény (scéna U branky - pozn. redakce), kde teď jsme. Zvuk se tady tluče o baráky, támhle je ulice, kam to všechno běží. A než jsme zjistili, že to není zvukem ani žádnou technikou, tak jsme vlastně pronervovali půl vystoupení. Jinak je všechno bezvadný. Včera jsme hráli s Kiďákem dole v Proluce - supr. Takže možná zvážit umístění tady té scény.

Jak to vypadá u Roháčů s letošním rokem, budou někde vidět?

My jsme od jara slavili pětadvacetiny, takže jsme jezdili s koncertama k 25. letům, ve Varech a v Lokti jsme měli dvojkoncert, pro nás velikou akci, byli jsme na Portě v Plzni. A co bude? Bude 9. září Loketský kotlík, v Lokti na hradě, ve fantastickým prostředí, jezděj tam dobrý kapely a určitě to stojí za to, udělat si výlet do Lokte a zároveň se podívat na festival. Náš basista je zase namočenej do Sokolovskýho dostavníku, který se koná v říjnu. A za chvilku jsou vánoce a já všechny strašně rád pozvu na vánoční koncerty Roháčů, který jsou úplně skvělý. Rádi by jsme se s vánočním koncertem nabourali sem do Plzně, ale zatím není pořadatel, kterej by si nás objednal. Neváhejte, není to drahý a jsou to pěkný věci.

Končí nám tisíciletí, co připravujete pro nové milénium?

Vzhledem k tomu, že pětadvacet let jsme pořád stejný, hrajeme podobný písničky, který se nám líběj, nevidím to tak, že by měla nastat nějaká změna. Budem to strkat tímhletím způsobem dál, dokud budou lidi chodit.

Přejeme tedy Roháčům, aby dál v Plzni hráli a aby se jim tu líbilo a aby těch pětadvacet let přežili ještě alespoň jednou.

Díky. V Plzni - kdykoliv. Budem se těšit.

Děkuji za rozhovor.

MÍŠA LEICHT (FOREHAND, COP)

Takže co struny na ulici?

Já z toho mám radost, že Plzeň je kulturním městem. Scény jsou dobře upravený, spokojenost velká, hrdost a tak.

Narůstá i návštěvnost ...

Ono se to rozrostlo pravděpodobně na celý Západočeský kraj, tedy že už to není jen pro plzeňské publikum. Ale jezdí sem ze všech možných dálek, do sta kilometrů, je tady třeba spousta Pražáků. Každý si to spočítá jasně, že zadarmo uslyší absolutní špičku. A zase dík městu, dík Espritu a protože je to všechno o penězích ...

Když město tuto akci dále nepodpoří? Je nějaká možnost to táhnout dál?

Tak já nevím, já jsem si vyrobil pár festivalů a myslím si, že by se to dalo vyrobit tím samým způsobem. Zároven ale nejsem tak erudovaný odpovídat na tyhle otázky. Nejsem hlavním organizátorem, to je spíše otázka pro Esprit, ale já bychto dokázal

No, to je slovo do pranice, to je hozená rukavice Espritu

Ale pozor! Zadarmo bych to nedělal... Ale kdyby nejhůř, myslím, že bych to dokázal.

Tedy sedmý ročník konč, tisíciletí taky. Je potřeba do nového tisíciletí na těchto akcích něco změnit?

Myslím, že tady není ani co měnit. Tohle je chlouba města. To by si měl uvědomit každý na radnici, i když to nemá "žádný finanční efekt", ale je to veliká reklama. A je spousta věcí, které se dělají nezištně. Jsem sice laik, ale myslím si, že by to chtělo "stáhnout" o nějaký prachy ty lidi, kteří z toho mají největší užitek a to je vlastně odpověď na jednu z předchozích otázek.

Díky za rozhovor.

ZNOUZECTNOST

Jak se vám hraje na Strunách?

Na strunách se letos výjimečně dobře hrálo. My jsme se trochu báli hrát na náměstí, ale dostali jsme nabídku hrát před Druhou trávou, což je moje oblíbená kapela, tak jsem toho chtěl využít a kluky přemluvil. Jinak bychom hráli asi nějaké malé scéně.

Jaké dnes bylo složení kapely?

Hlavní trojice: basista Kolda, kytarista Déma a já Cain jako bubeník .

A pak sami víceméně stálí hosté: saxofon Romana, kytara Michal Röhrich, který tady vystupuje se všemi kapelami. Je to taková plzeňská multiinstrumentální postava. Jsme rádi, že si i s námi zahraje. Co jste v poslední době natočili a co chystáte nového?

Teď nám vyšla nová deska: Instantní štěstí. Bylo to nedávno, a tak nejsou zatím ohlasy ani kritika.

Co posluchači? Jak se vám líbily jejich reakce?

Asi se jim to líbilo, nikdo po nás nic neházel. Tohle je naše první vystoupení na strunách, tak jsme byli zvědaví, jak budou posluchači reagovat na naší hudbu.

Jak se tedy díváte po vašem prvním vystoupení na tuto akci?

Já osobně si myslím, že je to nejlepší akce, co město dělá a že si tím Plzeň udělala veliké jméno. Kdykoliv přijedu do nějakého města, tak se o téhle akci ví a lidé se mě na ní ptají. Je to pro město veliká vizitka.

Co Vy jako plzeňák byste dělal, kdyby město přestalo tuto akci podporovat?

My to neděláme z finančních důvodů, bydlím kousek odtud, a není problém kdykoliv vystoupit.

Byly nějaké problémy při vystoupení? Myslíte, že je co zlepšovat?

Na náměstí by byla potřeba silnější aparatura, která by zajistila silnější zvuk. Ale na druhou stranu tady okolo bydlí dost lidí, takže nevím. Na pódiu byl zvuk krásný.

Přejeme vám hodně úspěchů.

Přejeme vašim stránkám, aby fungovaly, protože něco takového je potřeba a lidí, kteří dělají něco pro druhé, není nikdy dost.

 
HOME
UP