Home
Noviny
Kultura
info

 

JAZZ, STRUNY, DIVADLO - NA ULICI


akce - JAZZ, STRUNY, DIVADLO - NA ULICI

 

PLZEŇ 7. - 25. 8. 2000

      Již tradičně bude letos v srpnu historické centrum Plzně patřit trojici festivalů JAZZ, STRUNY a DIVADLO NA ULICI. Festivalům, které jsou dnes již neodmyslitelnou součástí Plzeňského kulturního léta jak pro samotné obyvatele Plzně, tak pro návštěvníky západočeské metropole, kteří sem z celé republiky v době jejich konání v hojném počtu přijíždějí a dokoce si podle termínu jejich konání plánují i své letní dovolené. Festivaly pořádá agentura Esprit za finanční podpory plzeňského magistrátu. Letošní sedmý ročník festivalů JAZZ a STRUNY NA ULICI a pátý ročník festivalu DIVADLO NA ULICI je také součástí oficiálního kalendáře akcí oslav Milénia 2000 v Plzni.
      Jako v minulých letech i letos se bude hrát na čtyřech volně přístupných scénách v historickém centru města. Zachován zůstane loňský model, kdy koncerty na jednotlivých scénách nebudou probíhat najednou, ale postupně, tak aby jich diváci mohli navštívit co nejvíce. Jednotlivé scény budou opět zaměřeny na určitý žánr. Například scéna v ZACH'S PUBU  bude při STRUNÁCH zaměřena na irskou a keltskou muziku, např. DÚN AN DORAS, DOBROHOŠŤ, ČESKÉ SRDCE, při JAZZU pak na blues KRAUSBERRY, ONDŘEJ KONRÁD & GUMBO, B.B.BAND.
      Tradiční scéna U BRANKY nabídne při STRUNÁCH známé představitele folku a country jako např. FOREHAND, DEVÍTKA, POUTNÍCI, ROHÁČI, BOKOMARA, ale i některé západočeské amatérské kapely, jako jsou např. SLEPÁ KOLEJ, BODLO nabo CVIČNÁ JÍZDA.
      Závěrečné koncerty na hlavní scéně na NÁMĚSTÍ REPUBLIKY obstarají hvězdy, které obvykle nechybí na žádném velkém festivalu. Letos to bude např. VLASTA REDL, SAMSON A JEHO PARTA, PAVLÍNA JÍŠOVÁ a BASTA, plzeňský COP a SEMTEX, ROBERT KŘESŤAN & DRUHÁ TRÁVA, FEŠÁCI a další.
      Nová komorní scéna PROLUKA (Křižíkovy sady) nabídne vystoupení písničkářů (např. VLASTA TŘEŠŇÁK, VOJTA KIĎÁK TOMÁŠKO, SLÁVEK JANOUŠEK a další) a zajímavé kapely, jako jsou např. JABLKOŃ, CYMBELÍN nabo TA JANA Z VELKÉ OHRADY. Představí se zde rovněž i zpěvák LUBOŠ POSPÍŠIL se svými přáteli.
      Při JAZZU NA ULICI se v Plzni představí opět téměř kompletní špička naší jazzové scény, ale i několik nových tváří. Budou to např. MICHAL PROKOP & FRIENDS, MILAN SVOBODA, LÁĎA KERNDL, LUBOŠ ANDRŠŤ & RAMBLIN REX (USA), MILAN SVOBODA KVARTET & SIGI FINKEL sax. ( Rakousko), JANA KOUBKOVÄ & GURU BAND a mnoho dalších.
      Trojici festivalu NA ULICI uvede vernisáž plastik známého plzeňského výtvarníka a hudebníka Václava Česáka v plzeňském historickém podzemí, spojená s hudbou, tancem, hrou světel a mluveným slovem scénáristy a režiséra Otakára Schmidta.
      Letošní ročník DIVADLA NA ULICI je zaměřen opět především na pouliční divadlo. Hrát se bude na improvizovaných scénách na pěší zóně ve Smetanově ulici, ve Smetanových sadech a u Branky. Diváci uvidí vynikající amatérské i profesionální divadelní soubory POULIČNÍCI, DIVADLO STUDNA - letos již pod názvem TEÁTR VÍTI MARČÍKA, DIVADLO DAGMAR, ELF a další.
      DIVADLO NA ULICI symbolicky zahájí jízda "kočovné divadelní společnosti" od hlavního nádraží k divadlu J.K. Tyla ("Poslední cesta J.K. Tyla do Plzně" zakončená hranými pasážemi z děl J.K. Tyla.
      Nově se letos festival rozroste o větší večerní divadelní a muzikálová představení na jedné pevné scéně v Křižíkových sadech. Zde budou moci diváci vidět původní české muzikály "Bůh anebo Ďábel" a "Veslo a růže" či divadelní komedii Rogera Vitraca "Viktor!!! aneb Dítka u moci" v podání ČESKOSLOVENSKÉ SCÉNY - REDUTA Praha. Festival zakončí novým představením "Baldanders" v Plzni dobře známé DIVADLO CONTINUO z Vodňan.
      Festivaly na ulici nejsou soutěží, ale přehlídkou pro co nejširší diváckou obec. Na své si může přijít opravdu každý. Neopakovatelnou atmosféru festivalů vytváří pocit volnosti a svobody pohybu po krásném historickém centru města a přilehlých sadech a parcích, v neposlední řadě pak také možnost výběru z bohaté nabídky stylů a žánrů.

 
HOME
UP