Home
Noviny
Kultura
info
kultura

 

MY: NĚCO O DEŠTI


navštívenky


Plzeňská neprofesionální scéna, divadlo Dialog: MY: Něco o dešti

Čerstvě obnovené divadlo Dialog znovu nabízí rozmanitá představení plzeňských ochotníků. Kulturně vyhladovělí divadelníci měli celičký rok na to, aby nacvičili nová představení, a tak se na scéně začínají objevovat premiéry. Po delší odmlce se tak dostal ke slovu divadelní soubor MY.

Oprášili starou klasiku ­ sáhli po Obchodníkovi s deštěm od N. R. Nashe. Text radikálně upravili a hru pojali po svém. Jak také jinak u tak velmi osobitého souboru. A tak jsme mohli ocenit nejen jednotlivé výkony herců, ale také práci se scénářem a v neposlední řadě jednoduše a účelně vystavěnou scénu. Na té opravdu nebylo nic navíc, zároveň však nic nechybělo. Svazek cibule posloužil také jako hrozny, se židlí, zavěšenou na háčku na stanové konstrukci, se dalo manipulovat dle potřeby, také rendlík našel své uplatnění a telefonní sluchátko vystačilo za celý telefonní přístroj. Stanová konstrukce navodila prostor domu a zákulisí posloužilo za horní patro. V levém rohu pomyslného jeviště "stála" po změně osvětlení těsná komůrka (která ale pro roztoužené milence samozřejmě vůbec těsnou nebyla). Z herců nebylo možné přehlédnout zejména Petru Kosovou v roli Lízy, která se z nejisté, skeptické a cynické ženy dokázala proměnit v sebevědomou, citlivou a vášnivou dívku. To všechno především díky romantickému snílkovi a potulném podvodníčkovi Starbuckovi (Michal "Myšák" Šimek), který nepřinesl vláhu jen do suchem zužovaného Lízina srdce, ale nakonec přeci jen také na vyprahlou rodinnou farmu. Velmi přesvědčivý byl v roli Jonashe Jan Anderle. Puntičkářský, nediplomatický a nepříjemný bratr Lízy, který vede statek hlavně po stránce obchodní, se bez skrupulí míchá do osobních záležitostí všech členů rodiny a na její chod má mnohem větší vliv než dobrácký tatínek Harry (František Kaska). Jeho bratr Jim (Petr "Divoch" Janoušek) je naopak přátelský, důvěřivý až naivní. Protože je trochu pomalejší než ostatní, občas se mu "podaří" nechtě narazit na téma, které se právě vznáší ve vzduchu skryto za dusné mlčení a prázdné fráze a čekající na Jimův "přesný zásah". Lízin nápadník File (Ivo "Motejl" Jelínek) samozřejmě žárlí na nově příchozího Starbucka a čeká na vhodnou příležitost jak se ho zbavit. To se mu podaří na konci hry, kdy objeví, že vetřelec je obyčejný podvodník, hledaný div ne po celých Spojených státech.

Celé představení má rytmus a spád, nepochybně díky režii Renaty Vordové. Souboru MY se podařilo vykřesat z klidné konverzačky živou hru plnou událostí a zvratů, narážek, vtipů (a to i pomocí precizní práce s předmětem), ale také replik hlubšího významu. Sem tam přijde sice nějaké to gesto navíc, kdy se pozorný divák ptá proč, ale hra alespoň není statická a nudná.

Zájem obecenstva o tento soubor a jeho novou hru tedy rozhodně není náhodný. Chcete-li se dobře pobavit, představení Něco o dešti vám mohu jen doporučit.

Ladys
 
HOME
UP