Home
Noviny
Kultura
info

 

KONCERT PLASTIC PEOPLE V SOKOLOVNĚ


navštívenky


FOTOREPORTÁŽ - PLASTIC PEOPLE V BOLEVECKÉ SOKOLOVNĚ - 9.12. 2001 - ANEB NAVZDORY `PLASTIK` ZPÍVÁ



Sál, do kterého zavítala jedna z nejstarších a nejlepších českých kapel, je mi znám více než dobře z mých jinošských let, kdy jsem ho více či méně pilně navštěvoval jako "cvičenec" místního Sokola a také coby návštěvník přilehlé restaurace a zábav rozličných. Kdyby mi v té době někdo řekl, že zde budou hrát "Plastici", tak bych mu přiložil studený obklad na čelo...

"Ahoj grázlové a kriminálníci, vy všichni, co jste kvůli nám seděli... " těmito slovy přivítal publikum Vratislav Brabenec z podia a dále pokračoval: "toto turné je věnováno jednomu členu kapely, co už není mezi námi... "



"Chvíli přihlížel, jak se bourá vůl... " se neslo vzduchem za nesmírné radosti lidí vůkol přítomných. Po malé chvilce a několika písních "... nyní jak tráví neděle a svátky Egon Bondy... " (filosof, básník a spisovatel, autor textů první nahrávky "Plastiků") a sálem znělo "Trávím neděle a svátky na hrobě své drahé matky... " a dalších výtečných skladbách starších, starých i z posledního alba "Líně s tebou spím", cele vše skončilo "Magickou nocí" (Řekněme si upřímně - která z nocí s "Plastiky" by nebyla tak trochu magická?) a "Jó, jó, to se ti to spí... " se zpěvem většiny "rozdavačů hudby" přítomných na podiu zmiňované sokolovny, doplněným o klávesy Pepy Janíčka.

Na lidech v sále byla vidět ohromná radost nad každým "songem" linoucím se bezvadnou atmosférou produkce, umocněnou mistrem (s velkým M) zvukařem a bezvadným přísunem lahodných nápojů. Malilinkatou výtku zaslouží jen celkem "pozdní" otevření sálu vzhledem k již opravdovému zimnímu počasí, ve kterém mnozí venku čekající by grog či jiné radši vevnitř popíjeli...



The Plastic People Of The Universe zahráli ve složení:

Eva Turnová - baskytara, zpěv
Vratislav Brabenec - saxofon, klarinet, zpěv
Jiří Kabeš - viola, zpěv
Joe Karafiát - kytara
Josef Janíček - klávesy, zpěv
Ivan Bierhanzl - kontrabas
Ludvík Kandl - bicí
Milan Hlavsa - nedávno zesnulý baskytarista a zpěvák, jehož "duch" žije v přítomnosti zatím pozůstalých zástupů...

P. S. A nakonec vzkaz všem rádoby skvělým "muzikantům", kteří drzé bláboly o hudební úrovni téhle kapely v různých "médiích" roztrušují : "Vy spřeženci vůle vykonavatelů bezpráví, vzpomeňte si na festivaly politických písní, přestaňte bezuzdně kydat mrvu svého myšlení na jiné, vyndejte špalky malomyslnosti ze svých uší a olbřímí trámy z očí svých... a přijďte si poslechnout "kompaktní projev" absolutní hudebnosti, kterého umí dosáhnout jen málokteří".



K.H. Roudenský

 
HOME
UP