Home
Noviny
Kultura
info

 

NÁŠ SVĚT PLNÝ ZÁZRAKŮ


akce


Pořadatel:
Sdružení zakladatelů a. s. Výstaviště Plzeň, Radčická 2, 301 17 Plzeň, e-mail: vystavy@vystaviste-plzen.cz

Milé děti, vážení malí i velcí přátelé pohádek, příběhů, snění a tohoto světa, který je plný kouzel a zázraků,

protože v časech raného i rozmarného léta od 10. června do 31. července pro Vás chystáme na výstavišti v Plzni výstavu s názvem Z pohádky do pohádky, na níž můžete na vlastní oči spatřit dekorace, kulisy a kostýmy ze známých českých pohádek, prožít setkání s loutkami a mnohá další překvapení, chceme právě teď, v době jejích příprav, oslovit právě Vás.

Předkládáme Vám tedy tři témata k zamyšlení a hře s tou myšlenkou. Tady jsou:

1) Náš svět plný zázraků. Zamysleme se nad zázrakem slunečního světla, ptejme se, proč a jak vzniká duha, den, noc, hvězdy na noční obloze, vůně chleba nebo růží, kdo ukrajuje měsíc, pátrejme společně po proměně obyčejné vody v sněhovou vločku či led, ošklivé chlupaté housenky v nádherného motýla, po kouzlu změny malého semínka ve vzrostlý strom, hledejme odpověď na otázku, proč je tráva zelená a ne modrá, proč ze všech semínek nevyrostou stejné kytky, proč se mámě a tátovi narodil kluk a ne holka (a naopak), proč fičí vítr, proč u nás po zimě vždycky přijde jaro. Určitě Vás napadne spousta dalších zázraků, o nichž stojí za to vymýšlet neskutečné příběhy. Nehledejte tentokrát racionální a vědecká vysvětlení, pokuste se vymyslet vlastní pohádkové (až pak se zeptejte rodičů nebo paní učitelky). Nejlepší práce uveřejníme v katalogu „Pohádek“ a objeví se i jinde, abyste se s nimi setkávali nejen Vy, ale i Vaši kamarádi a vrstevníci.

2) Glosy, perly, perličky: Pokuste se krátce, vtipně a třeba netradičně charakterizovat postavy, které znáte z pohádek. Příklad (podle Oldřicha Dudka): Dlouhý - hraje košíkovou za profesionální klub, Děd Vševěd - se zbláznil, protože Plaváček chtěl vysvětlit množiny, Sněhurka a sedm trpaslíků - prodali chaloupku a za stržené peníze si každý postavil vilu …

3) Pohádky pro malíře: Určitě důvěrně znáte příběhy Spejbla a Hurvínka (jejich autor, Josef Skupa, byl také Plzeňákem) nebo se s nimi pokuste touto cestou seznámit. Ztvárněte na formátu A4 libovolnou technikou (pastely a uhly fixovat!) střípky z jejich příběhů a dobrodružství. Kdo nemaluje, pošle vtip.

Všechny tyto práce směrujte na shora uvedenou adresu výstaviště do 30. 4. 2001. Vaše dílka budou hodnotit odborníci z Knihovny města Plzně, soutěž je určena dětem předškolním (I. kat.), mladšího školního věku (II. kat.) a staršího školního věku (III. kat.), vítězové budou pozváni do vysílání Českého rozhlasu Plzeň, který je také odmění nahrávkami pohádek, obrázky budou vystaveny během celé výstavy, nejlepší pak v prostorách Čro. Už teď se těšíme na Vaše obrázky, myšlenky a smyšlenky.

Srdečně zdraví a hodně úspěchů při Vaší tvorbě přeje

za pořadatele Květa Matějovcová
 
HOME
UP