Home
Noviny
Kultura
info

 

Z POHÁDKY DO POHÁDKY


navštívenky

 

areál výstavyKulturně zábavná akce s názvem Z pohádky do pohádky zůstává v Plzni na výstavišti až do poloviny prázdnin. Program situovaný převážně do pavilónu P vrcholí právě teď. Přijměte naše srdečné pozvání třeba k čarování s Danielou Maxovou dne 26. 6. o půl dvanácté, na divadlo, hudební a zábavná představení či k soutěžení s méďou Kubíkem po celý den 28. června. Zábavné soutěže jsou ostatně nachystány i se sladkými odměnami na dobu od úterka 26. do pátku 29. června vždycky od třetí hodiny odpoledne. Malé návštěvníky i velké obdivovatele zejména české filmové pohádky možná osloví rovněž program letního kina  na výstavišti, jehož zvláště první blok probíhající denně od 25. června do 1. července vždy úderem 22. hodiny je věnován jenom a jenom českým pohádkám. Letňák na výstavišti lze opět navštívit ve stejnou hodinu od 9. do 17. července.

zahájenízahájenízahájenízahájení

Neodpustím si malou zmínku o tom, co všechno lze na výstavě najít: Až projdete parkovou částí areálu výstaviště, dejte se do "Pohádek" zprvu do pavilonu R. Možná vám cinknou zvonečky nad hlavou a už jste v pohádce Z pekla štěstí, naproti hned sype zrní drůbeži Eliška ­ Princezna ze mlejna. V prvním patře pavilonu R se setkáte hned s několika českými pohádkami ­ najdete zde stoprocentní pohádku Pyšnou princeznu, Šíleně smutnou princeznu, Prince a Večernici ­ přesněji řečeno realizaci kostýmních návrhů Theodora Pištěka, Jezerní královnu, Císařova pekaře a Pekařova císaře včetně žhnoucího Golema, podle výtvarných návrhů Josefa Lady laděné Hrátky s čertem, ale také třeba televizní Návštěvníky.

expoziceexpoziceexpoziceexpozice

expoziceexpoziceexpoziceexpozice

Přejděme po ochozu do patra pavilonu P: tady vystavují svoje práce děti ze Zvláštní školy, přichystejte se na setkání s obrazy Stanislava Bukovského ilustrujícími Podbrdské pohádky Karla Vokáče, s imaginací Petra Bauera, který výtvarnou technikou nazývanou americká retuš ilustruje především science fiction a fantasy, tedy moderní pohádky pro dospělé, snad vás osloví také práce západočeských řezbářů ­ Tomáše Indry, Jiřiny Andrlíkové nebo Miroslava Kasla. To ještě není všechno ­ Západočeské muzeum totiž zapůjčilo do této výstavy nádherné historické loutky, některé s datem zrodu až roku 1840, Městské muzeum v Radnicích vás zase provede historií ochotnického divadla, a tak si vnímavý divák může všimnout, že se divadlo pro děti nehrávalo odjakživa, nýbrž je záležitostí moderní doby. Najdete tu rovněž vítězné literární a výtvarné práce dětí nejenom z Plzně, obrázky jsou ostatně vystaveny všechny. Poslední setkání s pohádkou můžete prožít v přízemí pavilonu P s Arabelou, s loutkami zapůjčenými plzeňským divadlem Alfa, s fotografiemi a filmovými plakáty z archívu plzeňského Filmáku. Konečně, v přízemí pavilonu P se odehrává většina doprovodných pořadů našich "Pohádek".

Těšíme se na vás a věříme, že se "naše Pohádky" stanou i vaším příjemným setkáním s pohádkami a světem snění a fantazie.

Květa Matějovcová
019/7322503


expoziceexpoziceexpoziceexpoziceM. KuklováM. Šimůnek

expoziceexpoziceexpoziceexpozice

expoziceexpoziceexpozice







           program
 
HOME
UP